Nært og kjært i Volda

Nærhet, trygghet, bli sett og ei fritid fylt med kjekke aktiviteter er noe studenter setter ekstra stor pris på. Det i tillegg til ei solid utdanning og venner for livet får de ved Høgskulen i Volda.

Studenter i Volda har det supert!

Tekst: Per Straume, Foto: HVO

- Oppdatert

Del på:

Nærhet, trygghet, bli sett og ei fritid fylt med kjekke aktiviteter er noe studenter setter ekstra stor pris på. Det i tillegg til ei solid utdanning og venner for livet får de ved Høgskulen i Volda.

Gratis frokost og kveldsmat i eksamenstida, samtaler om alt fra kjærlighetssorg til studieteknikk, hukommelseskurs, stress-ned-yoga og lån en bibliotekar på biblioteket er bare noen få eksempel. Tilbudene til studentene i Volda går langt utover de faglige. 

– Studietida handler om hele studielivet, ikke bare studia, sier den engasjerte Velferdsgruppa ved Høgskulen i Volda (HVO). – Her bryr vi oss om hverandre!

Velferdsgruppa ved Høgskulen i Volda er satt sammen av representanter for ulike tilbud som skal være med på å gjøre tida som student enklere, kjekkere og tryggere. I gruppa finner vi rådgivere, studentprest, studenthumanist, bibliotekansatte og leder i Studentparlamentet er med. De har hotline til både helsestasjon og psykolog.

Felles for de alle er at de ønsker å gjøre studietida magisk. – Det er noe eget med Volda. Her bryr vi oss om hverandre, sier Eli Anne Løksa, studentrådgiver ved Studentsamskipnaden i Volda

Studenthumanist Lone Ellingvåg Knutsen (første studenthumanisten i Norge!) supplerer: – Og alt ligger til rette for at det skal være enkelt å vise studentkjærlighet. Her er det korte avstander mellom folk, bokstavelig talt. Dørene er åpne, vi opererer ikke med kø-lapp, smiler ho. 

Mange venner og stort nettverk

Ammy Bolme har vært student i Volda i fem år, og tar et sjette for å bygge på lærerutdanninga si. Hun har fått at lass av nye venner og et stort nettverk i løpet av studietida. Nettverk mange også drar nytte av i arbeidslivet etter endt studietid.

– Inntrykket mitt at det er lett å bli kjent med folk her fordi alle er så åpne og det er et mindre miljø. Det er ikke skummelt å sitte alene i kantinen her for eksempel. Fordi det er så lite, kan man komme i snakk med omtrent hvem som helst. Det er bare å oppsøke folk, så blir det bra, sier Ammy med et smil om munnen.  

Det er heller ikke feil at studiebygda på Sunnmøre har en rekke med studentorganisasjoner, og det er mulig å drive med alt fra e-sport til ballidrett og klatring i Volda Campus Arena, surfing, bestige Sunnmøralpene til ski eller fots og studentpolitikk. For ikke å glemme alle festivalene som finnes i bygda, mange av dem studentdrevne.
 

 

Mange av disse tilbudene er takket være drevne studenter. Disse organisasjonene, festivalene og arrangementene er også en fin måte å møte andre studenter – på tvers av studiene, synes Ammy. 

–  Slike aktiviteter er jo ikke noe man bare gjør med klassen. Jeg som studerer grunnskolelærer, ble for eksempel kjent med folk som studerte mediefag. Slik fikk jeg et helt annet syn på Volda igjen, for de finner jo på andre ting enn oss, og det fører til at man får et kjempestort nettverk. Det er kjempegøy å bli kjent med folk på tvers av studiene – og det får man virkelig her i Volda, stråler Ammy.   

Populære utdanninger

De som underviser ved Høgskulen i Volda kan skrive under på det Knutsen sier. Kontordøra deres står så å si alltid åpen – lærerne er tett på studentene og vise versa. Det har en mulighet til når klassene gjerne ikke er så store, og studiemiljøet blir tett både på og utenfor skolen.

Samtidig er det en lang tradisjon for å drive med høyere utdanning i Volda. I mer enn 150 år har flinke lærere blitt utdannet ved lærerutdanninga i studiebygda, og etter det har en rekke andre studietilbud vokst fram og blitt populære. Mest kjent er kanskje medieutdanningene, hvor mange av landets beste og mest sette mediefolk har blitt uteksaminert fra. I tillegg til journalistikkutdanninga som er kjent for mange, har høgskolen også fleire andre spennende bachelorgrader i mediefag å tilby; PR, kommunikasjon og media, medieproduksjon og animasjon. På toppen av det hele kan en ta Master in Media Practices – den første og eneste mastergraden i Norge hvor studenter fra ulike profesjoner møtes.
 

Medieproduksjon


Om mediefagene står høyt på søkerlista hos mange, må en definitivt kunne si det om friluftslivsutdanningene. De siste årene har friluftsliv hatt det høyeste karaktersnittet av alle utdanningene ved HVO. Kanskje ikke rart med de dyktige lærerne som brenner for faget, vår egen friluftslivbase på Yksnøya og en spektakulær natur som omkranser Volda med Sunnmørsalpene som nærmeste nabo. 

Det er ikke bare friluftsliv som får mange søkere hvert år, sosionom- og barnevernsutdanningene våre har tradisjonelt sett lange ventelister og det er kamp om plassene. I tillegg har en i Volda sterke fagmiljø og gode utdanninger innen planlegging og administrasjon, estetiske fag, kunst og musikkfag, historie, språk og litteratur, og religion og livssyn.

Praktisk retta og nytt mediehus

Felles for de aller fleste utdanningene i Volda er at de er praktisk retta – det skal være kort vei fra skolebenk til yrkesliv. De fleste utdanningene har ekstern praksis, hvor de i deler av studiet får prøvd ut kunnskapen og erfaringa de har fått på skolen ut i det virkelige arbeidslivet. På den måten får også mange viktig arbeidserfaring og kanskje en halv fot innenfor en arbeidsplass som kan bety mer jobb når de er ferdig utdannet.

I tillegg er det også mye praksis og praktisk arbeid internt på høgskolen. Som hos mediefagene som høsten 2021 flyttet inn i det splitter nye og topp utstyrte mediehuset som har fått navnet Sivert Aarflot-huset.
 

Sivert Aarflot-huset


– Jeg har hatt gleden av å oppleve både det gamle og det nye mediehuset. I de gamle lokalene for medieutdanningene ble jeg fortalt at Volda har den beste medieutdanninga i Norge. Og når jeg nå står i det nye Sivert Aarflot-huset, så føler jeg at vi endelig også kan se at Volda har den beste medieutdanninga i Norge.

Slik åpna journalistikkstudent og programleder Maria Pedko Lindbäck ballet under seremonien da Sivert Aarflot-huset offisielt skulle overleveres frå Statsbygg til Høgskulen i Volda (HVO) i oktober 2021.

Med sin flotte og særegne arkitektur, 4000 kvadratmeter fylt med fjernsynsstudio, radiostudio, fotostudio, tegnesal, «framtidslab», møterom, grupperom, redaksjonslokale og arbeidsplasser for ansatte er ikke huset bare et nytt blikkfang i Volda, men også et topp moderne hus, for i hovedsak medieutdanningene ved HVO, som rommer mye. 

Del på: