Festivalbygda på Vestlandet 

Tekst: Tone Solhaug

- Oppdatert

Storslagne naturopplevelser, solide program og et sammensveiset studentmiljø. Volda har alle ingrediensene som skal til for en fantastisk festivalopplevelse. 

 

Dersom du nevner Volda for norske artister, er det stor sannsynlighet for at de vil forbinde bygda med konserter. Med et rikt utvalg festivaler, er det lille stedet på Vestlandet plassen for deg som ønsker å kombinere fortryllende naturopplevelser med festival på kveldstid. 

Til felles for alle festivalene er at de samler studenter fra alle utdanningsløpene, lokalfolk og ildsjeler. Etter tre år i Volda er jeg ikke i tvil om at noen av mine beste festivalopplevelser har funnet sted her. Festivalene i Volda er en symbiose av god stemning, frivillighet og minneverdige opplevelser. Gå litt utenom løypa, vær deg selv og gjør det du selv føler for – og du kommer til å få noen helt nydelige opplevelser i festivalbygda Volda!

X2festivalen18
Foto: Jonas Been Henriksen

X2-Festivalen

X2-Festivalen er ikke bare for folk i vingedrakt eller de som ønsker å sette utfor elvedrag på Sunnmøre. Festivalen byr på et stort, variert ekstremsportsprogram med grener som longboarding, surfing, basehopp og dødsing. For de som ønsker å ta det litt roligere finnes det også en omfattende foredragsdel og yoga! 

X2 passer godt for alle. Med artister i spennet mellom radiovennlig pop og tysk, industriell techno finner du noe for enhver smak. Ta deg en tur på de ulike ekstremsportene, før du kan ta det rolig i festivalens lounge-område. 

Fun fact: 
På festivalen finner du trolig Norges største Patagonia-tetthet. 

Dokfilm
Foto: Hanna Thevik

Den Norske Dokumentarfilmfestivalen

Den gamle grå, el classico, senioren Den Norske Dokumentarfilmfestivalen er selve bautaen blant Volda-festivalene. Festivalen er trolig den i Volda som tiltrekker seg flest tidlegere studenter, som simpelthen ikke får nok av kombinasjonen dokumentarfilm, gamle bekjente og Volda. 

Med en rekke filmvisninger av dokumentarfilmer produsert i inn- og utland, har festivalen filmer som passer enhver smak. Selv ble jeg interessert i dokumentarsjangeren gjennom festivalen, og syns den fungerte helt nydelig som en inngang til den store, forunderlige verdenen. En verden som er vanvittig stor og uoversiktelig uten litt navigasjonshjelp. 

Husk å kjøp billett til den tradisjonsrike lørdagsfesten tidlig! De ryker fort unna, og ender alltid opp med å være den kjipeste festen å ha gått glipp av.

 


VEKA

Se opp for sauen! Selv om den ikke bringer like mange tilreisende som X2, eller er like tradisjonsrik som Dokfilm, har nykommeren VEKA virkelig satt sitt fotavtrykk i den vesle studiebygda. Med solid plakat og gjennomgående god stemning har VEKA utviklet seg til å bli en fullverdig musikkfestival i lille Volda. 

Som den første av Voldafestivalene på nyåret følger det alltid god energi med på VEKA. Uthvilte studenter som kommer tilbake til studiebygda sørger for at dette er eventet du bør dra på dersom du ønsker å oppleve hvor energisk det kan bli foran scenen på Rokken. 

 

 

Veka18
Foto: Jonas Been Henriksen

Animation Volda


Festivalen er ikke kun for de som er spesielt interessert i animasjonsfilm. Dette er festivalen for dem som rett og slett bare vil kose seg og se noen kule kortfilmer, delta på workshops eller konserter på kvelden. 

Limet i Voldas festivaler 

Til felles for alle festivalene i Volda er at det er gode muligheter til å bidra som frivillig. På denne måten kan du kutte i egne utgifter, og samtidig få gode, sosiale opplevelser – og kanskje venner for livet. De frivillige er limet i Voldas mange festivaler. 

 

Tre gode festivaltips: 

1. Ikke dra ut for sent 

Det er gøy på vors – men ikke bli sittende igjen der som en kjiping frem til midnatt. Kom deg ut på den første happeningen på programmet. Ingen har tatt skade av å utvide den musikalske eller sportslige horisonten litt, og kanskje opplever nettopp du din fremtidige favoritt på Rokken, i kinosalen eller i den gamle propellhallen. 

 

2. Kle deg etter forholdene 

Lag på lag bør du kle deg som en løk. Med kaldt vær ute og klam stemning på Rokken er det leit å bli stående som en svetterennende tomat på dansegulvet. Kjør på med mange lag. På den måten får du en behagelig kveld. Denne er spesielt viktig på Dokfilm, hvor det kan bli kaldt i teltet under lørdagsfesten. Gjør som ekstremsportsfolka og kjør fleece!

Ikke bli overrasket om du får oppleve minusgrader, snø, regn og vårvær i løpet av en ettermiddag.

 

3. Bytt ut vorslista di 

Dersom du ikke drar ut på kveldens første konsert på grunn av at du ikke kjenner til artisten, vil et godt alternativ være å, ja, du gjettet  det, lytte til den aktuelle artisten. Bytt ut Broiler og Mads Hansen med kveldens artister – og du kan bli med på refrengene. God stemning! 

 

 

Tekst: Bendik Hansen

Rokken
Foto: Jonas Been Henriksen

Del på