Fra Volda til 71° Nord

Tekst: , Foto: TORGEIR LINDBLAD

- Oppdatert

 – Jeg er en renspikka freelancer som lever fra måned til måned. Men har man litt jobb her og der går det fnt an å overleve på det.

Tidligere Volda-student Torgeir Lindblad er freelancer i TV-bransjen. Det tillater ikke et A4-liv, men det er også noe av poenget. 
– Dette livet er veldig givende og morsomt, pluss at jeg får gjøre det jeg synes er gøy. Jeg synes det er bedre å kunne jobbe med praktiske ting istedenfor å måtte sitte på et kontor fra ni til fre hver dag. Ved å være freelancer har man aldri dager som er like.

Lindblad fullførte sin bachelor i Media, IKT og Design (MID) ved Høgskulen i Volda i 2016, og sier at det ikke har vært spesielt vanskelig å skaffe seg jobb etter studietiden.
– Jeg tror det er fordi jeg jobbet i TV-bransjen allerede da jeg studerte MID i Volda. Under det første året mitt fkk jeg prøvd meg som produksjonsassistent i Mastiff AS. Dette førte til at jeg jobbet der i to uker hver høst under Hver Gang Vi Møtes-innspillingene i tre år. 
Gjennom dette fkk jeg andre kontakter som jobbet i andre produksjonsfrmaer.

Fra Volda til 71° Nord

Produksjonsassistent i 71° NORD

Oppdragene han får er som regel ikke lange. Det lengste prosjektet han har vært en del av hittil er innspillingen av den nye sesongen av 71° Nord, som varte litt over en måned.
– Jobben i 71° Nord har vært en fantastisk reise gjennom hele vårt langstrakte land. I litt over en måned reiste crewet og deltagerne fra Lindesnes helt opp til Nordkapp, i bil og til fots. For de av dere som tror at deltagerne går gjennom hele Norge så kan jeg bekrefte at vi kjørte veldig mye bil.

Han jobbet som produksjonsassistent, noe som innebar alt fra å hjelpe produksjonsteamet under konkurransene og turene til 13 timer lange kjøreetapper i bil.
– Mange vil nok tenke at det er veldig lange dager med sene netter. Det stemmer for så vidt, men vi jobbet i turnus. Det betyr at vi fikk to dager fri i uka til å gjøre som vi ville. På disse fridagene fikk vi tid til å oppleve naturen på de forskjellige stedene vi var på. Da dro vi på fellturer, kajakkturer, båtturer og lignende. Om man er glad i naturen så er dette en helt ypperlig jobb.

Fra Volda til 71° Nord

Viktig med gode kontakter 

Torgeir tror gode kontakter er det viktigste om man skal lykkes i denne bransjen. At han fikk 71° Nord-oppdraget var for eksempel et direkte resultat av hans tid i Mastiff under studietiden.
– Produksjonslederen i Mastiff hadde gått over til Nordisk Film og TV, som lager 71° Nord. Vi hadde jobbet sammen på Hver Gang Vi Møtes før, og det hadde gått veldig bra. Derfor spurte han om jeg hadde lyst til å jobbe i 71° Nord med ham.

Teknisk og praktisk kompetanse 

I tillegg til et solid kontaktnettverk er det også viktig å ha den faglige tyngden som trengs i en slik jobb. Denne tyngden gir han Høgskulen i Volda æren for.
– Min tid på Høgskolen i Volda har gitt meg den fordelen at jeg forstår både det tekniske og det praktiske bak en medieproduksjon. Å ha bakgrunn fra foto, film og flerkameraproduksjoner har gitt meg en tyngde som kommer veldig godt med i tv-bransjen. Om man kan litt om alt mulig, blir man en allsidig ressurs for produksjonen når det trengs.

Prosjektforståelse

I tillegg til dette mener Torgeir at høgskulen tilbyr mer enn bare faglig innhold.
– Volda er et sted hvor man blir flinkere til å forstå hvordan man fungerer sosialt i grupper,og hvordan det er å jobbe sammen med andre mennesker i prosjekter. Dette er et must når man skal jobbe i produksjoner som 71° Nord. Siden miljøet i Volda er såpass bra, kan man ta med seg dette videre inn i arbeidslivet når man møter andre mennesker.

Del på