Gjør suksess som skuespiller – plattformen fikk hun i Volda

Tekst: Per Straume , Foto: Stig og Stein Studio

- Oppdatert

Hun er aktuell i Discovery-serien Fjols til Fjells og lever av skuespill og teater. Uten Teater- og drama-utdanningen fra Høgskulen Volda tror ikke Maja Skogstad hun hadde vært der hun er i dag.

Fjols til fjells er en humorserie fra Discovery om noe av det norskeste som finnes, nemlig hyttekos på vinterfjellet – og alt det fører med seg av idyll og relasjonelle katastrofer. I rollen som Lene, kjøper Maja Skogstad det som blir kalt «Skilsmissehytta» sammen med Lars, spilt av en av de heteste i Skuespiller-Norge om dagen, Jacob Schøyen Andersen.

Innspillinga av serien ble stoppet da landet stengte ned 12. mars 2020, men med noen restopptak et halvt år senere har serien blitt lansert med åtte episoder.

Med i store produksjoner

Rollen føyer seg inn i rekken av skuespilleroppdrag Maja Skogstad har tatt etter at hun var ferdig med bachelorgraden i Teater og drama ved Høgskulen i Volda.

– Det var veldig gøy å spille inn Fjols til Fjells. Et svært hyggelig team av mennesker både foran og bak kamera.

Skogstad hadde også en rolle i NRK-serien Twin som gikk på NRK1 senhøsten i 2019, der hun blant annet spilte mot Kristoffer Hivju, verdenskjent fra Game of Thrones.

– Dette var en annerledes serie og større produksjon, så det er gøy og spennende og få vært med på ulike set og gjøre ulike sjangre og roller. Rollene har jeg fått etter prøvefilminger hos de som caster prosjektene. Ofte er det flere runder og en lengre prosess med mange kandidater før regissør, produsent og eventuelt TV-kanal klarer å bestemme seg for hvem de vil ha i rollen, forteller Skogstad.

Maja Skogstad
Maja Skogstad spiller kona til Jacob Schøyen Andersen i humorserien Fjols til Fjells. Foto: Stig og Stein Studio 

Starta i Volda

Hun var usikker på hvilken vei hun skulle gå før hun begynte å studere i Volda. Det sto mellom friluftsliv og teater, så bestemte jeg hun seg for at friluftsliv skule være hobbyen og teater jobben. 

Ved å studere i Volda, følte ikke Skogstad at hun mistet trangen til å utforske friluftsliv, da hun brukte den spektakulære naturen som omkranser Volda flittig.

– Jeg trivdes veldig godt på Teater og drama-utdanninga i Volda. Jeg var litt usikker på hva jeg skulle studere, så jeg starta med et årsstudium. Og så ble det like gjerne til en hel bachelor. Vi hadde en veldig fin klasse og gode lærere. Jeg opplevde å få en bred og grunnleggende plattform som jeg har bygget videre på i etterkant, sier Skogstad.

Les mer om:

Ikke helt A4

Etter studietida i Volda var ikke Skogstad sikker på hva livet ville bringe, men flytta til hovedstaden for å friste lykken. Skuespillerdrømmen og annet arbeid med faget hun hadde studert fristet.

– Jeg vet ikke om jeg har noe spesielt øyeblikk hvor jeg bestemte meg for å satse på å bli skuespiller. Men da jeg flytta til Oslo uten noen jobb og tydelig plan, så var det for å se hva jeg kunne få til. Nå jobber jeg jo både som skuespiller og under andre hatter i teaterfaget og trives veldig godt med denne bredden. 

Det var muligens noe tiltrekkende og spennende ved dette yrket som jeg ville utforske. Og så trives jeg ganske godt i en hverdag som ikke er så A4, og synes det er spennende å se hvor ulike prosjekter kan føre meg videre, forteller Skogstad.

Vi besøkte Maja i Oslo i 2018, se video fra det under her:
 


Spiller på flere strenger

Hun har vært tilbake i Volda, men da på den andre siden av teatergulvet, som gjesteforeleser. For i tillegg til å virke som frilans skuespiller, er Maja også instruktør og lager også egne teaterprosjekter.

– Jeg har blant annet holdt ulike workshops for teaterstudenter på Høgskulen i Volda, og så utvikler jeg for tiden to ulike sceneprosjekter. Ett av disse har premiere på Festspillene i Nord-Norge i sommer, og det andre er lengre fram i tid hvor jeg arbeider med å få på plass samarbeidspartnere og kunstnerisk team.

Bredden i arbeidet sitt vil hun gjerne holde på, og det er langt ifra utenkelig at flere Volda-studenter kan få glede av hennes erfaring og kunnskap. For i tillegg til å holde fram som skuespiller og være skapende i teaterfaget, vil hun gjerne også prøve seg mer i undervisningsrollen.

– Jeg drømmer om en framtid hvor jeg både kan arbeide utøvende som skuespiller, og skape sceneprosjekter og film/TV-prosjekter. Jeg liker godt den kreative prosessen i å være med å utarbeide prosjekter. Jeg veldig gjerne undervise mer også. Så egentlig mer av det jeg driver med i dag. Samtidig ønsker jeg å kunne kombinere jobb og familieliv på best mulig måte, sier den imøtekommende og blide skuespilleren fra Målselv.

Del på