Traff blink i Volda

Tekst: , Foto: Privat

- Oppdatert

Karina Torberntsson (22) og Tormod Malvin Sæther (21) møttes for første gang da hun arbeidet i ungdomsredaksjonen i lokalavisa i Østfold og intervjuet ham. Nå er de samboere i Volda og har begge funnet et studie og en hverdag de stortrives med. 

Som mange andre var Karina og Tormod usikker på hvor veien skulle gå videre etter videregående skole. Etter et år med jobbing valgte Karina å prøve ut sosiologi i Bodø, Tormod var akkurat ferdig med videregående og ble med nordover for å jobbe. Det ble med et ettårig opphold nord for polarsirkelen, og det var i løpet av det Østfold-paret bestemte seg for å studere i Volda. Der er begge godt inne i sitt andre år med studiene ved høgskolen, men før du får vite mer om det går vi noen år tilbake.

Karina fra Askim jobbet i ungdomsredaksjonen i lokalavisa Smaalenenes Avis og intervjuet Tormod fra Skiptvet. Ikke lenge etterpå fikk Tormod jobb i den samme redaksjonen.

– Det var ikke akkurat gitt at vi skulle bli kjærester da. Det gikk nesten to år før vi ble det, humrer Karina lett.

Godt rykte 

Med jobben i lokalavisa ble både interessen for journalistikk og kjærligheten tent. Mens Tormod var litt redd for jobbutsiktene som journalist, hadde Karina et brennende ønske om å studere faget.

– Det var det jeg ville. Jeg trivdes med jobben i lokalavisa og ønsket å gå videre med det. Journalistutdanningen i Volda hadde jeg hørt mye bra om og derfor søkte jeg meg hit. I tillegg hadde jeg sett fine bilder fra Volda, hørt at det var et godt studentmiljø og at det var billig å bo her. Det ble en hyggelig overgang fra boutgiftene i Bodø, forteller Karina.

Tormod var derimot ikke like klar på hva han ville studere, men fant ut at Årsstudium i samfunnsvitskap ved Høgskolen i Volda ikke hørtes dumt ut. Det setter han to streker under og mer til i dag.

Morsommere enn navnet 

Årsstudiet Tormod tok går inn som det første året av bacheloren i Planlegging og administrasjon. Nå har han også masterprogrammet Samfunnsplanlegging og leiing i tankene.

Planlegging og administrasjon er morsommere enn navnet på studiet tilsier.

– Vi får en bred bakgrunn med økonomi, jus, sosiologi, planlegging og forvaltning. Det er stort sett ganske spennende og man ender nødvendigvis ikke opp i offentlig sektor. Mange får seg jobb i privat næringsliv også. Selv er jeg litt usikker på hva jeg kan tenke meg å jobbe med. Men skulle det bli slik at jeg tar en master, er Volda førstevalget mitt.

Årsaken til det er ikke bare faglig begrunnet. Tormod er velferdsansvarlig i Studentsamfunnet i Volda og nestleder i Studentsamskipnaden for Sunnmøre.

– Det er verv som er gøy å ha, så er det greit hvis det ser bra ut på CV-en i tillegg. Men det er ikke derfor jeg engasjerer meg, det er for samholdet og moroa jeg har med det.

Nettverk gagner studentene 

Engasjert på fritida er samboeren også. Karina er ansvarlig redaktør for Volda Student-TV – et verv hun beskriver som både utfordrende og gøy. Og ikke minst er det relevant for studiet hennes. Høstsemesteret 2015 tilbrakte hun på utveksling i Brüssel med politiske fag og fransk, mens hun nå i vårsemesteret tar medievitenskap og radio som spesialisering.

– Lærerne er utrolig flinke. I fjor var journaliststudenter fra Volda og jobbet for arrangøren under VM på ski i Falun, mens i år er det Ungdoms-OL i Lillehammer som står for tur. Lærerne har store nettverk som de er flinke til å bruke, noe som gagner oss studentene. Studiet har svart til forventningene og mer enn det så langt, skryter Karina.

Dobbelt så mange venner 

Sammen er de to østfoldingene et litt sjeldent fenomen i Volda. Det er ikke veldig mange som kommer som et par til sunnmørsbygda for å studere.

– Det var godt å ha hverandre i starten, men også nå. Vi engasjerer oss i forskjellige organisasjoner og blir kjent med ulike folk, sier Karina.

Vi blir kjent med hverandres venner og da får vi dobbelt så mange venner.

– Så lenge en oppsøker sosiale arrangementer og studentlag går det veldig av seg selv å bli kjent med nye folk i Volda, avslutter Tormod vel vitende om at han ikke hadde noen nære venner, utenom sin gode samboer, da han flyttet til Volda.

Del på