Fikk naturguideutdanning og bachelorgrad i ett

Tekst:

- Oppdatert

Daniel Strand manglet ett år med studier for å fullføre en bachelorgrad i friluftsliv. Da han fikk høre at naturguideutdanninga ved Høgskulen i Volda var et alternativ til det, heiv han seg på med en gang.

 

Daniel er tidligere student på Friluftsliv årsstudium og Friluftsliv fordypning (ettårig studium) ved Høgskulen i Volda. For å få fullført bachelorgraden i Friluftsliv trengte han 60 studiepoeng i tillegg, noe flere utdanningsinstitusjoner tilbyr. I 2015 opprettet Høgskulen i Volda årsstudium i Naturguideutdanning. Da Daniel fikk vite om det nye studiet var han ikke i tvil om hvor han ville fullføre.  Etter et friår med jobb og reise i Canada og USA, vendte han tilbake til studiebygda.

Tilrettelegges for fremtidig arbeid

Daniel ønsker å bruke utdanningen til å kunne jobbe med mennesker i naturen. Den økende interessen innenfor nataturbasert reiseliv går derfor som hånd i hanske med utdanningen. Natureguideutdanninga har fokus på guiding fra hav til fjell, på nye teoriområder innenfor reiseliv og gjesten sitt perspektiv. I studiet lærer man om guiding både i sommer- og vinterhalvåret i ulike naturtyper. Studiet har fokus på guidearbeid i norsk fjordlandskap, med spesiell vinkling på lokalgeografi, lokalhistorie og lokale naturbrukstradisjoner. Det har også vekt på reiseliv, opplevelsespsykologi og forståelse for at vi arbeider med det enkelte menneske som står i relasjon til andre mennesker.

– Det er viktig at man som naturguide tilbyr opplevelser av høy kvalitet. Norges natur fortjener å ha kvalitetssikrede guider. Det handler først og fremst om sikkerhet for gjesten, men også at man skal selge gode produkter slik at vi kan ha en bærekraftig økonomisk vekst i næringen, sier Daniel. Han legger til at foreleserne og lærerne er noen av de beste innenfor feltet, noe han ser på som den beste kvaliteten ved studiet.

Praktisk prosjektoppgave 

I løpet av Naturguideutdanningen har studenten en avsluttende prosjektoppgave, som også er et eget emne på 15 studiepoeng. Her skal studentene skildre og kartlegge et guideprodukt med transport, overnatting, bevertning og guidet tur i valgt område. Det skal legges særlig vekt på guidearbeidet. Guideproduktet skal være gjennomførbart i henhold til de rammene som studiet har satt, men det er ingen krav om å fysisk utføre en guidet tur. Det gir uansett nyttig erfaring med gründertankegangen og arbeidet som må ligge til rette for gode og innovative guideprodukt. Prosjektoppgaven kan gjennomføres i samarbeid med etablerte guidevirksomheter, eller man kan designe et produkt til oppstart av egen bedrift. Studentene får tett oppfølging og veiledning av lærerne på studiet.

Ytste Skotet

Relevant fritid 

Fjord og fjell. Kultur og historie. Volda ligger midt i smørøyet for egenutvikling. Her kan man boltre seg i mangfoldig natur. Flere skianlegg i nærheten tilbyr rabatt for studenter som ønsker å få mengdetrening på ski. Tinder i det uendelige, med spisse topper og lange traverser. Vinterstid er en fjelltur på ski noe av det mektigste man kan oppleve. Det er veldig lite som slår over 1000 høydemeter med spektakulær skikjøring rett ned i Hjørundfjorden. I tillegg er Molladalen, et eldorado for fjellklatrere, bare en biltur unna. Her går man i Randers, Mohns og Slingsbys fotspor opp granittvegger i verdensklasse. I nærområdet er det også gode muligheter til å padle i kajakk, hive seg på terrengsykkelen eller ta turen til surfeperler som ikke ligger langt unna.

Se alle våre studietilbud innen Idrett- og friluftsliv her.

Del på