Billigste studentboligene i Norge

Tekst: Tone Solhaug

- Oppdatert

Selv om naturen er nydelig i Volda trenger man tak over hodet. I motsetning til andre studieplasser er det billig å leie hybler i Volda. Faktisk det billigste stedet i landet, ifølge Aftenposten. Dette gjør det mulig å leve på pengene fra Lånekassen uten at man trenger å skaffe seg jobb ved siden av studiet. Samtidig er det korte distanser slik at man kan gå overalt. 

 

Hvor finner jeg et sted å bo?

Om man velger å bo gjennom studentsamskipnaden eller det private, så har ikke det så mye å si på studenttilværelsen. Alt kommer an på hvem som tilbyr det du ser etter. 

Studentsamskipnaden i Volda - www.sivolda.no
Studentsamskipnaden i Volda (SiVolda) har mange hybler og de kan en enkelt søke om å få leie på nettsiden deres eller i appen “Sivolda Bolig”. På nett kan en lese mer om de forskjellige plassene, velge ut hvilken typer hybler som passer deg best og sette valgene i prioritert rekkefølge. Et tips er å legge inn flere valgmuligheter. Da har du større sjanse for å få tildelt bolig. Fristen for å søke er 1. juni, men det tildeles hybler fortløpende i løpet av året om det skulle bli ledige plasser. Så det er aldri for seint å søke.

 

Private markedet

Det som er fint med det private markedet er at utleierne er klar over at studentene kommer ofte langveis fra. Derfor er det vanlig at hyblene er utstyrt med seng, skap, skrivebord og stol, men spør om det for sikkerhetsskyld. På Facebook gruppa “Til leige i Volda og Ørsta” finner man de fleste annonsene. Ved å slå på varsling kan en lett følge med når det legges ut nye annonser. Det er også mulig å bruke Finn.no og Hybel.no 

 

Pris på hybelen

På Sivolda.no finner man lett ut av hva prisene er for de forskjellige hyblene. Når det kommer til det private markedet må en alltid tenke seg om. Leie i måneden kan variere, men en kan regne med en leiepris på mellom 3 500 og 4 000 kroner. Det er også viktig å sjekke om dette inkluderer internett, tv og eventuelt strøm. Enkelte hus som blir leid ut til studenter kan være dårlig isolert. Da kan strømregninga bli høy om vinteren. Dette skjer ikke så ofte, men det kan være greit å spørre om hva vanlig strømpris i måneden er. 

 

Hvor i Volda lønner det seg å bo?

Det finnes ikke noe riktig svar på dette, men tenk over at du skal gå til alle steder. Det er ikke vanlig å reise kollektivt for studenter i Volda. Derfor bør du søke opp adressa og sjekke distansen mellom hybelen og høgskulen og hybelen og Studenthuset Rokken. Det er ofte der man ferdes til vanlig. 

 

Tekst: Jørgen Wear

Del på