Billigste studentboligene i Norge

Selv om naturen er nydelig i Volda trenger man tak over hodet. I motsetning til mange andre studieplasser er det billig å leie hybler i Volda. Faktisk det billigste stedet i landet, ifølge en undersøkelse gjengitt i VG. 

Undersøkelsen er utført på vegne av Norsk Studentorganisasjon, og viser at studentene i Volda betaler minst i landet for å leie bolig, skriver VG. Snittprisen i Volda er 5164 kroner i måneden, mens den på landsbasis er 10389 kroner.

I den aktuelle undersøkelsen har det skandinaviske analysebyrået Analyse & Tall sammenlignet boligannonser i landets studentbyer fra juni til desember 2021. Tallene er hentet fra Finn.no og Hybel.no.

Stort og billig

Sindre Rabben Tronstad går på grunnskolelærerutdanninga ved Høgskulen i Volda. Han bor ikke bare billig, men også godt.

– Jeg betaler 4500 kroner i måneden og bor på 150 kvadratmeter med tre andre. Soverommet mitt er på 18 kvadratmeter. Det er nesten for stort for min del, forteller Tronstad til VG.

Trenger ikke jobb

Han er glad for å bo og studere i Volda, og misunner ikke andre studenter som må punge ut langt mer for å ha tak over hodet.

– Det er nesten noe man ikke setter stor nok pris på. Det er kjempegodt. Du hører på nyhetene, spesielt nede i Oslo-området, at man må jobbe ved siden av for kunne holde ut. Her i Volda er det sånn at hvis du jobber ved siden av da lever du luksus, sier Tronstad som selv ikke jobber ved siden av studiene:

– Jeg har det fint, og har mer en nok igjen av studiestøtten i slutten av måneden. Jeg misunner på ingen måte de som studerer i storbyen. Det blir med en gang veldig dyrt, sier lærerstudenten til VG.

Hvor finner jeg et sted å bo?

Om man velger å bo gjennom studentsamskipnaden eller det private, så har ikke det så mye å si på studenttilværelsen. Alt kommer an på hvem som tilbyr det du ser etter. 

Studentbolig gjennom Studentsamskipnaden i Volda -

Studentsamskipnaden i Volda (SiVolda) har mange studentboliger og de kan en enkelt søke om å få leie på nettsiden deres eller i appen “Sivolda Bolig”. Studentsamskipnaden har bygd flere hundre nye studentboliger de siste årene, og pusser jevnt og trutt opp de eksisterende boligene. På nett kan en lese mer om de forskjellige plassene, velge ut hvilken typer hybler som passer deg best og sette valgene i prioritert rekkefølge. Et tips er å legge inn flere valgmuligheter. Da har du større sjanse for å få tildelt bolig. Fristen for å søke er 1. juni, men det tildeles hybler fortløpende i løpet av året om det skulle bli ledige plasser. Så det er aldri for seint å søke.

 

Du hører på nyhetene, spesielt nede i Oslo-området, at man må jobbe ved siden av for kunne holde ut. Her i Volda er det sånn at hvis du jobber ved siden av da lever du luksus.

Student Sindre Rabben Tronstad

Leie i det private markedet

Det som er fint med det private markedet er at utleierne er klar over at studentene kommer ofte langveis fra. Derfor er det vanlig at hyblene er utstyrt med seng, skap, skrivebord og stol, men spør om det for sikkerhetsskyld. På Facebook gruppa “Til leige i Volda og Ørsta” finner man de fleste annonsene. Ved å slå på varsling kan en lett følge med når det legges ut nye annonser. Det er også mulig å bruke Finn.no og Hybel.no.

Varierende priser på hybelen

Sivolda.no finner man lett ut av hva prisene er for de forskjellige hyblene. Når det kommer til det private markedet må en alltid tenke seg om. Leie i måneden kan variere, men en kan regne med en leiepris på mellom 4 000 og 5 000 kroner. Det er også viktig å sjekke om dette inkluderer internett, tv og eventuelt strøm. Enkelte hus som blir leid ut til studenter kan være dårlig isolert. Da kan strømregninga bli høy om vinteren. Dette skjer ikke så ofte, men det kan være greit å spørre om hva vanlig strømpris i måneden er. 

Hvor i Volda lønner det seg å bo?

Det finnes ikke noe riktig svar på dette, men tenk over at det kan være kjekt å bo nært slik at du kan gå til alle steder. Det er heller ikke vanlig å reise kollektivt for studenter i Volda, derfor bør du søke opp adressa og sjekke distansen mellom hybelen og høgskolen og hybelen og Studenthuset Rokken. Det er ofte der man ferdes til vanlig. 

Del på