Inspirerende karrieredager i Ørstahallen

Tekst: Karl August Swanstrøm , Foto: Karl August Swanstrøm

- Oppdatert

Karrieredagene 2022 er stedet der sisteårselevene i grunnskolen skal få tips, inspirasjon og lyst til å se for seg en karrierevei idet de skal starte på voksenlivet. Selv om det er en stund til de kan starte på høyere utdanning, ønsker Høgskulen i Volda å være til stede for å vise elevene hva slags yrker man kan velge seg ved å ta en utdannelse på HVO i framtiden.

En rekke virksomheter og videregående skoler, samt de høyere utdanningsinstitusjonene i Møre og Romsdal har stand på messeområdet for å gi elevene gode råd på veien mot framtidig karrierevalg. Karrieredagene er et samarbeid mellom Møre og Romsdal fylkeskommune og Høgskulen i Volda, og går inn under faget «Utdanningsvalg» i grunnskolen.

Utdaninngsprogram i videregående skole

De videregående skolene i regionen presenterer hele 15 utdanningsprogram og ulike yrkesveier disse kan gi: medier og kommunikasjon, musikk, dans og drama, studiespesialisering/høyere utdanning, bygg- og anleggsteknikk, elektro og datateknologi, frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign, håndverk, design og produktutvikling, helse- og oppvekstfag, informasjonsteknologi og medieproduksjon, naturbruk, restaurant- og matfag, salg, sørvis og reiseliv, og teknologi- og industrifag.

Lyst til å bli lærer

Elida (15) var en av de unge som kikket ivrig rundt seg på de ulike standene for å få inspirasjon. Da hun besøkte standen til Transportbransjens opplæringskontor fikk hun bryne seg på kjøreskolesimulator der målet var å manøvrere en storbil rundt kjegler digitalt.

– Dette var det artigste så langt i dag, smiler hun og fortsetter:

– Jeg har mest lyst til å bli lærer, men tenker å gå dramalinjen når jeg starter på VGS. En annen stand jeg syns var kjekk var Frisør, selv om det ikke var så mye praktisk å gjøre der.

– Aner ikke hva jeg skal bli

På området til bygg- og anleggsteknikk stod en annen ivrig ungdom og slo spiker ned i en trebjelke. Emily Victoria (15) likte håndverkernes stand veldig godt og ble beskrevet som et naturtalent av de rekrutteringsansvarlige.

– Jeg klarte å slå spikeren ned på tre slag under femten sekunder, så det var ganske bra. Å prøve spikerpistol var også interessant, sier hun. På spørsmål om hva hun kan tenke seg å bli kom det et kontant svar:

– Jeg aner ikke! Jeg har venner som er håndverkere og de har veldig grove fingre med ulike skader fra å drive med yrket. Kanskje jeg kan bruke hansker? Tegning er vel mer min greie, men det var også gøy å klatre i stolpe.

NTNU Ålesund, Høgskolen i Molde og Høgskulen i Volda representert

De tre store høyere utdanningsinstitusjonene i Møre og Romsdal var også synlige på karrieredagene. HVO var for anledningen representert ved studentambassadørene Eli Maria Helleland (Media), Nora Skansen Skranefjell (Media), Thomas Amlie (Media), Synnøve Olsen Tangen (Lærer), og Bodil Lerøy (Historie/Musikk).

– Det er ikke alltid så enkelt å vite hvilket tema man skal snakke med elevene om, i og med at få av de har tenkt så langt om høyere utdannelse, men det fungerer veldig bra når lærerne deres sier de må finne på to spørsmål til hver av oss, sier Synnøve i det hun skal ta imot en ny gruppe med elever.

For Høgskulen i Volda er det viktig for omdømmet vårt å vise oss frem ved å være tilstede i regionen og vise at det er flust av muligheter for de unge som ønsker å være her. Studentambassadørene våres gjør således en strålende jobb i dette arbeidet, sier Torill Sølvi Engeset, rådgiver og koordinator for Karrieredagene ved HVO.

Se glimt fra Karrieredagene 2022 her

Del på