Ikoniske fotografier med ny mening

Tekst: Karl August Swanstrøm

- Oppdatert

Om du har passert glassveggen på Berte Kanutte-huset den siste uken har du sikkert lagt merke til kunsten som henger der. Dette er magasinforsider med konsept og bilder utviklet av førsteårstudentene på medieproduksjon. 

Studentene fikk i oppgave av å velge et fotografi fra et utvalg presentert av lærerene. Dette skulle de så gjenskape med egne virkemidler og utvikle en idé for hvor historien tas videre. Poenget var at man skulle kjenne igjen det originale fotografiet, men det skulle få tilført endringer som ga bildet ny mening. Deretter skulle fotografiene utgjøre forsidene på fiktive magasiner som studentene lagde selv. 

Kopierte læreren

For gruppene som lagde magasinene Tempo og Kontrast, så var originalbildet fotografert av ingen ringere enn medieproduksjonstudentenes egen lærer, fotograf Marius Beck Dahle

– Det legger naturligvis litt ekstra press på oss, når vi hele tiden blir vurdert av han som faktisk fotograferte. Men på en annen side var han en veldig stor ressurs gjennom hele prosessen, sier studentene som lagde magasinet Tempo. 

– Musikk kan være kaos

Når studentene skulle gi dette bildet ny mening, så fokuserte Tempo-magasinet på at gitaren skulle stå i fokus.

– På originalbildet er hovedpersonen fredfull, trygg og inne i seg selv med gitaren. Men musikk kan være helt det motsatte, sånn at man kommer helt ut av kontroll og ødelegger mye. Her kan man tolke bildet hvordan man selv vil, enten at han holder seg fast til musikken, eller at musikken ødelegger livet hans, sier studentene. 

Print av magasinforside
Venter spent på utskriften av magasinforsiden.
Studentene viser fram magasinforside
Gruppa på magasinet Kontrast ble veldig fornøyd med det ferdige resultatet.

– Nei, det er ikke Justin Trudeau

Før undertegnede fikk vite bakgrunnen til alle bildene, var han overbevist om at den ene magasinforsiden faktisk var en ekte Time Magazine-forside som stilte spørsmål om moralen til Canadas statsminister Justin Trudeau i forbindelse med det nylige klimatoppmøtet i Skottland. Dette var før intervjuet med studentene som forklarte at bildet er fotografert her på Høgskulen, og kunne avsløre at dobbeltgjengeren er en betydelig yngre student. – Nei, originalbildet er et portrettfoto av Steve Carell som spiller i The Office. Meningen vi ønsket å tilføre bildet var å kunne komme seg ut av kontoret, og vise arbeidslivet utenfor, sier studentene.

 

Del på