Eksamenstips fra verdensmesteren i hukommelse

Tekst: Per Straume , Foto: Lea K. Albertsen

- Oppdatert

Oddbjørn By deler her sine beste eksamenstips- og råd med studentene ved Høgskulen i Volda. 

By er verdensmester i hukommelse og kjent fra Norske Talenter (2018), Puls, Schrödingers Katt, Newton med flere. Både den amerikanske mesteren og verdensmesteren i hukommelse starta med Memo-boka laga av By, så han er ikke bare god til å huske, han er og god til å lære ifra seg.

Tre gode eksamenstips fra Oddbjørn By

1. Oddbjørn kjenner de beste hukommelsesutøverne i verden, og vet at ingen kan huske alt (da hadde det ikke vært noe poeng med VM i hukommelse). Derfor er det viktig å være realistisk, og innse at det er umulig å huske alt. Finn det viktigste og fokuser på det. Hvis alt er viktig, så prøv å finn det viktigste av det viktige.

2. Ha en strategi for å huske. For eksempel Memo eller tankekart eller det du foretrekker. I hvert fall ikke «lese, lese, lese» uten noen dypere strategi for å huske.

3. Bruk det du husker på en fornuftig måte. Når du husker godt, kan det være fristende å skrive ned alt du husker (for å imponere sensor). Men ikke bli en robot. Tenk før du skriver.

Hvordan finne det viktigste?

Foreleseren har begrenset med tid og vil vanligvis fokusere på det viktigste. Dette er stalltips for å finne essensen. Ellers vil jeg anbefale å tenke: «Hva var det viktigste i dagens forelesing?» «Hva var det viktigste i avsnittet jeg nettopp leste?»

Andre lure tips 

  • Ha en fast studieplass der du jobber. Hvis du sitter hjemme er det ofte vanskeligere å ha disiplin, sitt på lesesal eller en fast studieplass – hvis virusreglene tillater det.
  • Studer til faste tider. For eksempel fra kl. 9 til 15 hver dag, og stopp klokken 15 uansett. Hvis ikke går du ofte rundt med dårlig samvittighet hele tiden. Har du deadline klarer du som oftest å levere til den, derfor er det fornuftig å ha en deadline til klokken 15, og da skal du avslutte.
  • Planlegg. Har du en plan vil du ofte lettere kunne oppnå målene. Det er vanskelig å motivere seg hvis du ikke vet hva som forventes.

Husk: God hukommelse er ikke en garanti for toppkarakter, bare at du husker mer. 

Se flere gode tips på www.oby.no
 

Del på