Studenter vurderte PFU-saker

Rolleblanding, faktasjekking og kildearbeid sto i sentrum da journalistikkstudentene ved Høgskolen i Volda fikk testa presseetikken sin.

Studentene fulgte nøye med da PFU behandlet klagene de selv hadde vurdert dagen før.

Studentene fulgte nøye med da PFU behandlet klagene de selv hadde vurdert dagen før.

Tekst: Johannes Bjerketvedt Østby

- Oppdatert

Del på:

Hvordan er det egentlig å vurdere om pressen har gått for langt? Det fikk journalistikkstudentene ved Høgskolen i Volda (HVO) kjenne på da de satte seg inn i faktiske saker som klageorganet Pressens Faglige Utvalg (PFU) skulle behandle. I grupper vurderte de to saker hver – og måtte ta stilling til om mediet i saken hadde brutt god presseskikk eller ikke. 

Dagen etter fulgte studentene det direktesendte møtet til PFU. Da fikk de fasiten: Hva landet utvalget på – og stemte det med studentenes vurderinger? 

– Jeg synes studentene jobbet veldig bra med dette. Det er krevende saker som havner i PFU, og det er ofte mye å lese til hver sak. Likevel var de engasjerte og ivrige, og de viste gode refleksjoner i diskusjonene, sier HVO-professor Ellen Lexerød Hovlid

Pressens Faglige Utvalg (PFU) kan behandle klager fra enkeltpersoner, organisasjoner, institusjoner, bedrifter og myndigheter, som er direkte berørt av medieomtalen.
(Kilde: https://presse.no/pfu/slik-klager-du-til-pfu/hvor-sender-du-klagen/

Rolleblanding og faktasjekk

Seminaret er knyttet til undervisningen i presseetikk og Vær varsom-plakaten. Før selve diskusjonen leste studentene sakspapirene og vurderte disse opp mot Vær varsom-plakaten, som er pressens egne etiske regler og grunnlaget for PFUs vurderinger. 

– Diskusjonene våre styres naturlig nok av hvilke saker PFU faktisk skal behandle. I denne runden var det særlig mye diskusjon om bindinger mellom journalist og kilde, og om hvor godt faktagrunnlaget i sakene var. Dette er tema vi snakker mye om i undervisningen, og det er fint å se hvor aktuelt det er i praksis, sier Hovlid. 

Ellen Lexerød Hovlid
HVO-professor Ellen Lexerød Hovlid. Foto: HVO / Tone Solhaug.

Presseetikk i praksis

Hun understreker at studentene får viktig læring gjennom å ta stilling til reelle saker, og ikke minst ved å høre PFUs drøftinger i etterkant. 

– Jeg tror det er veldig mye å lære av å vurdere slike konkrete saker. PFU-møtene viser studentene at det de lærer på studiet, faktisk er viktig ute i det virkelige livet. Samtidig håper jeg de har erfart at det er rom for uenighet i slike spørsmål, og at det gir trygghet til å stå for egne meninger når de selv begynner å jobbe som journalister, sier Hovlid. 

Del på: