Tidligere Voldastudent i Nissene i Bingen

Tekst: Karl August Swanstrøm , Foto: TVNorge / Discovery+

- Oppdatert

Tuva Adine Billing (29) er aktuell som nissekona Lone i Espen Eckbos populære humorserie, som har gått på TVNorge og discovery+ i julen. Men visste du at Tuva har en bachelorgrad i Teater og Drama fra HVO?

Hun er akkurat i gang med å gjøre siste innsats på eksamensforberedelsene på tredje året i skuespillerutdanningen ved Høyskolen Kristiania når vi tar kontakt med henne. Det begynner å bli en stund siden hun var i Volda (2013-16), men hun er veldig entusiastisk når vi stiller henne et par spørsmål om hvordan veien ble til at hun som østlending endte på Søre Sunnmøre.

– Jeg startet i Volda etter ett år på folkehøyskole. Jeg hadde fått høre om det gode studiemiljøet her, men det var vel egentlig det eneste jeg visste om stedet, forteller hun.

– Du må være en av de få som ikke nevner naturen?

– Det er litt flaut å si det, men jeg var ikke på Rotsethornet en eneste gang i løpet av de tre årene mine her. Flott å se på er det naturligvis, men for meg holder det med å slippe å måtte gå på det, sier hun. 

– Jeg har høydeskrekk av en annen verden, legger hun til, og mener at det holder med en tur rundt Rotevatnet. 

Ante ikke at man kune leve av å være skuespiller

Tuva forteller at drømmen om en skuespillerkarriere er noe som har kommet med årene, og at det ikke var gitt at det var noe man kunne satse på.

Interessen for teater startet tidlig, da jeg begynte på Vindeleka Barne-og ungdomsteater i Fredrikstad som seksåring (1998-2011). I de tidlig årene tenkte jeg ikke på at dette er noe jeg senere ønsket å satse på, da jeg var med fordi det var gøy, sier hun og legger til:

- Det var først da jeg nærmet meg VGS at jeg for alvor bestemte meg for å satse på dette yrket. Jeg søkte meg derfor inn på teaterlinjen på Romerike Folkehøyskole (2011-2012). 

Tuva Adine Billing
Tuva har hatt flere roller der hun har fått muligheten til å røyke sigaretter. FOTO: Tuva Adine Billing, Privat.

Ga ikke opp drømmen

Etter ett år med dramalinjen på Romerike begynte Tuva å søke seg inn på en rekke skuespillerutdanninger. Det viste seg å være vanskeligere å komme inn på enn det hun hadde sett for seg.

– Jeg var så sugen på å lære mer om faget og begynte å søke meg rundt på andre utdanninger som inneholdt drama og teater. Da dukket Volda opp ved en tilfeldighet, sier hun.

Og selv om det ikke var hennes førstevalg kom hun likevel inn. På spørsmål om hvordan hun syntes utdannelsen var, kommer hun med masse lovord. 

– I Volda får man en masse mengdetrening. Det er nok av oppsetninger og visninger som skjer, i tillegg til at man driver med monologarbeid. Her må jeg skryte litt av lærerne, og spesielt Vibeke Preus. Hun er veldig dyktig. Jeg likte å jobbe med henne som regissør, hun er tydelig og i arbeidet hennes er hun innom mange ulike skuespiller-teknikker, skryter Tuva. 

Hun sier at i Volda får man også en veldig fin blanding av teori og praksis, noe som etterhvert kan kjennetegnes som et varemerke ved HVO.   

Tuva Adine Billing
Lone er avholdsnisse. Sånn sett passer det bra med en energidrikk her. FOTO: Tuva Adine Billing, Privat.

Overrasket da hun ventet på koronasvar

Tuva forteller at hun egentlig ikke hadde noen planer om å bli TV-kjendis, men at hun satt en dag og ventet på prøvesvaret for koronatesten hun hadde tatt dagen tidligere. Å få svaret på testen tok sin tid. Da et ukjent nummer plutselig ringte var Tuva overbevist om at hun var smittet og måtte gå i karantene. Isteden for Koronatelefon, så svarte personen i andre enden, "– Hei, det er Espen Eckbo her". 

Alt gikk veldig fort

–Ok, hva vil han med meg? sier Tuva at hun tenkte, med en anelse 'starstruck'.

– Det viste seg at en felles venninne hadde gitt nummeret mitt og sa jeg kunne være en brukbar kandidat til en karakter han så etter i castingprosessen av hans siste prosjekt i Nisse-serien – et program som skulle være inspirert av 'Paradise Hotel' og 'Ex on the Beach', sier hun.

Eckbo ba hun sende over en 'self-tape' som det kalles, en video der hun presenterer et skrevet manus med utgangspunkt i en karakter. Etter et par uker ringte han opp igjen og ville møtes til en uformell 'bli kjent-samtale' på kafe. 

– Det var ganske absurd - jeg fikk ikke engang lov til å se første installasjonen av Nissene på Låven når jeg var liten, og nå var jeg plutselig kandidat som deltager i serien hans, sier hun.

Ble tatt godt imot

Etter samtalen ringte han opp igjen og sa at hun hadde fått jobb. Dette var i november og innspillingen skulle starte i januar. Hun måtte dermed søke om å få permisjon fra skolen under innspillingen. Det gikk heldigvis bra, sier hun. 

– Du har dermed fått jobb som en karakter blant noen av Norges mest kjente komikere og skuespillere; Espen Eckbo, Henrik Elvestad, Eivind Sander, Atle Antonsen, Jon Øigarden, Trond Fausa Aurvåg, Siw Anita Andersen og Mariann Saastad Ottersen er alle erfarne skuespillere, i tillegg til nyere fjes som Jacob Schøyen Andersen og Fridtjof Josefsen ("Kollektivet" og "Hit for Hit") Andrea Berntzen ("22. juli" og "Bortført") og Torjus Tveiten ("Hvite gutter"). Hvordan var det å skulle bli assosiert med slike navn?

– Det var veldig gøy og jeg ble tatt veldig godt imot. Alle var imøtekommende, hyggelige og nysgjerrige på hvem jeg var, sier hun.

Om karakteren Lone kunne hun fortelle at det var en karikert Østfold-profil.

– Tjukke L'er, sigaretter og ujåleri. Det var planlagt at jeg egentlig skulle røyke endel mer, men det ble klippet bort for å ikke overdrive. Det går hårfine nyanser mellom karikatur og parodi, sier hun.

Ny tilværelse som TV-kjendis

På spørsmål om det er hyggelig å få kjendisstatus svarer Tuva beskjedent:

– Jeg har har blitt kjent igjen av folk på butikken, og det er veldig hyggelig. De kommer bort og sier de heier på Lone, forteller hun. 

– Jeg trives på scenen og det var gøy å få prøve seg første gang på TV. Vi får se hva fremtiden bringer, sier hun.

Volda er en trygg og solid erfaring å ha

På spørsmål om det er noe hun savner ved tiden hennes i Volda trekker hun frem flere ting.

– Volda er et deilig rom å være i. På Drama og Teater-linjen er det folk med mange forskjellige bakgrunner og ikke alle har en drøm om å jobbe profesjonelt som skuespiller. Det gjør at miljøet er trygt og godt og mindre konkuransepreget enn mange andre skuespillerutdanninger. Det er ikke farlig å gjøre feil og det var avslappende at flere bare var der for gøy, sier hun. 

– Og i Volda er det generellt veldig lett å føle seg inkludert, avslutter Tuva.

 

 

 

 

Del på