Tysfjord-avsløringene startet i Volda

Tekst: , Foto: Faksimile VG Helg 11.06.16

- Oppdatert

Det var en eksamensoppgave i undersøkende journalistikk skrevet av to studenter ved Høgskulen i Volda som førte til avsløringen om en av Norges største sedelighetsskandaler. Nå har rettsakene begynt og den første dommer har falt.

For kort tid siden kom den første dommen i Tysfjord-saken. En mann ble dømt for fire voldtekter. Det som fremstår som en av de mest omfattende overgrepssakene i Norge, begynte med at to journaliststudenter frå Høgskulen i Volda dro til Tysfjord i Nordland for å drive undersøkende journalistikk. Etter deres besøk har politiet registrert 151 sedelighetssaker fra den vesle nordlandskommunen.

Artikkelserie som eksamen

Det var masterstudentene i journalistikk, Kenneth Hætta og Harald Amdal, som tok fatt på den vanskelige oppgaven ved å undersøke ryktene om seksuelle overgrep i Tysfjord kommune. Før den tid hadde blant andre statsminister Jens Stoltenberg  fått et brev med rop om hjelp mot overgrep i det samiske lokalsamfunnet.

Til eksamen presenterte studentene en artikkelserie der en rekke jenter fortalte om seksuelle overgrep. Jentene følte at verken politi, barnevern eller andre offentlige lokale instanser brydde seg. Studentene gikk til Verdens Gang og tilbydde de artiklene. VG jobbet videre med saken, der også Harald Amdal ble engasjert i redaksjonen.

Les hva Hætta og Amdal selv skrev om arbeidet med saken og pressens ansvar og rolle i saker framover der systemsvikt rammer minoriteter i Norge (debattinnlegg i Aftenposten 7. desember 2017).

Bekymret for vilkårene

Sommeren 2016 publiserte VG Helg reportasjen «Den mørke hemmeligheten», hvor 11 kvinner og menn fra Tysfjord fortalte om seksuelle overgrep i barne- og ungdomsår. Om skam, taushet og lojalitet til alle andre enn ofrene. Kripos etablerte en egen støttegruppe med 16 etterforskere som en direkte følge av avsløringene. I ettertid har både det lokale politiet, kommunen og en lokal menighet beklaget at de ikke gjorde nok før VG kom med sine avsløringer.

– I presse-Norge er det mange som har stilt spørsmålet hvorfor det var studenter fra Volda som først  avslørte  disse stygge sakene. Mange er bekymret for vilkårene for undersøkende journalistikk i dette landet, men det var neppe mangel på ressurser som var hovedgrunnen i denne saken, sier Hans Martin Dypvik, som var hovedveileder for studentene.

Var skeptiske

Mange redaksjoner unngår denne type saker som er ressurskrevende. Det tok over ett år fra VG engasjerte seg til saken ble publisert for første gang. Da var sakene kvalitetssikret og VG visste at de satt på stoff som ville slå hardt. Kildene i saken håpte på at de endelig skulle høres og at noe skulle bli gjort.

– Også vi på Journalistutdanninga her i Volda var skeptiske da studentene begynte på saka. Men med dyktige studenter og ansatte med god kunnskap i presse-juss og -etikk gikk det bra, sier Dypvik.

Den første dommen i saken ble anket. I januar 2018 er det berammet en rekke nye rettsaker med utspring i voldastudentenes eksamensoppgave i undersøkende journalistikk. 

Linker til noen av sakene fra VG om Tysfjord-saken:
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/3A5gX/den-morke-hemmeligheten
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/26gay/etterforsker-over-120-overgrepssaker-i-tysfjord
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/4ddrV6/ny-rapport-om-tysfjord-sakene-politiet-har-etterforsket-151-overgrepssaker-106-er-henlagt

Del på