Bretter ut Frankenstein i jubileumsåret

Tekst: Per Straume

- Oppdatert

Mange har et forhold til boka Frankenstein og de mange filmene som er knyttet til den. I 2018 er det 200-års jubileum for Frankenstein og førsteamanuensis Timothy Saunders har tatt initiativ til at Høgskulen i Volda skal markere det på flere måter gjennom året.

Frankenstein er en skrekkroman som kom ut i 1818 skrevet av den britiske forfatteren Mary Shelley. Av mange regnes Frankenstein som den første science fiction-roman, og det har i ettertid blitt laget en rekke filmer og tegneserier med boka som utgangspunkt.

– Mange tror de vet mye om Frankensteinmyten, men mye av det de forbinder med Frankenstein har sprunget ut av et senere skuespill, ikke fra Mary Shelleys roman. En del tror at hovedpersonen er et primitivt monster, men sannheten er at han er en veldig smart person som evner å sette ting i perspektiv, forteller Saunders.

Fra konferanse til filmvisninger og fest

Gjennom å ha forsket på romantikken som periode fattet Saunders en spesiell interesse for Frankenstein. Nå som det er jubileum for romanen i 2018 ønsker han derfor å gjøre noe mer ut av det. Gjennom hele året vil han lage arrangement ved Høgskulen i Volda (HVO) som skal ta for seg sider ved Frankenstein og forfatteren Mary Shelley.

Saunders har delt det opp i fem tematiske perioder. I januar/februar vil fokuset være den opprinnelige romanen fra 1818, i mars/april er Frankenstein og Norden sentralt, mai/juni vil ha med utdannelse og vitenskap å gjøre, i september/oktober blir det fokusert på Shelley som person, mens det i november/desember vil handle om forholdet mellom individer og samfunn og «utskuddene» i et samfunn.

Saunders har allerede tre arrangement noenlunde klare:

  • 3. januar blir det utstilling i biblioteket ved Høgskulen i Volda.
  • 16. mars blir det åpen forelesning med diskusjon med Øystein Vidnes, som har oversatt Frankenstein til nynorsk.
  • September: Konferansen «Frankenstein’s Women»

– I tillegg til dette kommer det mer. Jeg håper blant annet å få til filmvisninger og kanskje en fest med DJ, sier Saunders.

Egen nettside

Høgskulen i Volda har også blitt invitert av Keats-Shelley Association of America til å være med på å lese gjennom hele romanen sammen med andre høyere utdanningsinstitusjoner verden over i forbindelse med Halloween. Da vil studenter og ansatte fra HVO lese en del av boka, mens noen fra et helt annet sted i verden tar over og leser neste bit.

I forbindelse med jubileet har Saunders laget en ny nettside som har navnet frankenstein2018.com.

– Jeg har et håp om at det ikke bare er jeg som skal skrive inne på nettsida. Jeg ønsker at det skal bli brukt som et forum. Hvis noen for eksempel har en favorittfilm eller –tegneserie knyttet til Frankenstein, er det fint om de vil skrive om det inne på sida. Kanskje kan studenter finne det interessant.

Saunders har tidligere fått såkornmidler fra HVO for å drive forskning og utvikling rundt temaet «litteratur og historie».

– Det er litt igjen av disse såkornmidlene: dette vil gå til Frankenstein-prosjektet i 2018.

Del på