Så nært du kommer hjemmet

Tekst: , Foto: Kyrre Buxrud

- Oppdatert

Utenfor Høgskulen i Volda sitter Carl Werner Røper i solsteiken. Som en typisk friluftslivsstudent har han på seg flanellskjorte, turbukser og en caps godt plassert på hodet. Om ikke lenge er hans tid i Volda over. Etter tre år med Sunnmørsluft skal han vende nesa mot nord, hjem til Lofoten. Men å forlate Volda, det gjør han med tungt hjerte.

Tekst: Sindre Reinholt

– Sunnmøre er så likt Lofoten som du kommer. Men med enda bedre forhold, forteller Carl. 

I løpet av sine seks semester ved høgskulen har han bodd ulike plasser, med variert hell. Likevel, har han tilbrakt majoriteten av tiden sin i en Volkswagen Caravelle. Den har han selv bygget om, med seng og plass til alt av nødvendig sportsutstyr. 

– Det er genialt og kunne krype baki bilen i stedet for å styre med telt når man er på tur. 

Carl er en ivrig surfer og har sovet flere netter i bilen ute på Stadlandet og rundt om.

– Volda er veldig sosialt. Du finner alltid noen som vil bli med på tur eller ta seg en fest.

Kjøpte seg seilbåt

Noe av det som satte preg på studietiden til Carl, var en idé som dukket opp på et nachspiel. Carl og noen kamerater bestemte seg for at de skulle kjøpe en seilbåt. Noe som da kanskje virket som et tøysete spontant påfunn sent på kvelden ble tilslutt en realitet. Ikke lenge etter var seilbåten fortøyd ved Volda ferjekai. Han forklarer at det ikke hadde vært mulig å gjennomføre uten hjelp fra lærerne. 

 – Vi fikk hjelp til hvilken båt vi skulle kjøpe, og å skaffe oss båtplass i Volda. 

Guttene døpte båten «Lykke 2» etter en liten jolle han hadde fra før av som bare het «Lykke». Senere seilte Carl og to andre båten fra Volda og hele veien opp til Lofoten, hvor den i dag ligger. 
 

Kyrre Buxrud

Drømmejobb

Lite visste Carl at å seile skulle bli hans prosjektoppgave og kanskje også fremtidige arbeid. I vår valgte han å ta praksisen sin om bord i seilbåten. På en åtte dager lang seiltur reiste han og noen kamerater rundt i det nydelige landskapet i Lofoten. 

 –Dette må være noe av det beste jeg har opplevd, sier han. 

I forkant av praksisperioden i Lofoten hadde Carl og kameratene forberedt et synfaringsopplegg. Hensikten med turen var å kartlegge ruter og fjell som kan brukes som destinasjoner til et fremtidig guidetilbud. Drømmen hans nå er å leie seg selv og seilbåten ut. Både for å ta med folk til de toppene andre ikke kommer til og til de plassene som aldri har blitt surfet før. Carl skulle gjerne blitt i Volda, men turismen er så mye mer fokusert rundt Lofoten. Så av praktiske årsaker er det vanskelig å bli værende. Flere folk har stilt seg svært positive til ideen hans og flere av lærerne har tatt stor del i å utforme det ferdige prosjektet. 

–Nå er det eneste som gjenstår å bygge kapital for å kjøpe en enda større båt. Jeg tror at prosjektet blir helt konge! 

Del på