Verdensstjerner til Animation Volda Festival

Tekst: Per Straume

- Oppdatert

En Emmy-prisvinner og flere andre store navn fra animasjonsbransjen er gjester som skal dele av sin kunnskap under Animation Volda Festival 12.- 15. september.

Torsdag 12. september snurres den etter hvert så tradisjonsrike og studentdrevne festivalen i gang for det trettende året på rad. Det er satt sammen et rikholdig program som skal kunne fenge alle og enhver, fra barn til eldre. Som tidligere år er samfunnshuset i Volda hjertet i festivalen og der mye av programmet finner sted.

Sjå programmet for festivalen

Fra Europa og Sør-Amerika

På gjestlista står det navn fra Tyskland, Sverige, Finland og Argentina. Blant annet kommer Emmy-nominerte Staffan Linder fra Goodbye Kansas Studios i Sverige og skal holde foredrag i VFX visual effects. Han har tidligere jobbet med kjente titler som King Kong, The Walking Dead og Kon-Tiki. 

Andre gjester som kommer er Tonje Skar Reiersen fra Mikrofilm, som er produsent på en rekke velkjente kortfilmer og skal prate om budskap i filmer, og politiske og personlige aspekter ved kunst i film. Videre vil Heikki Kossi, Agustin Valacarenghi og Pablo Gostanian, Christian Bøving og Birk Von Brockdorf holde spennende foredrag i forskjellige grener i animasjonsbransjen. 

Gjestene i seg selv er en stor del av festivalen, men et av hovedfokusene er så klart kortfilmene en får tilsendt fra hele verden, som skal vises på festivalen. Av hele 804 innsendte animasjonsfilmer er det bare kapasitet til å velge noen få til visning på festivalen, og i år skal 46 filmer opp på lerretet. Dette er en sjanse for studenter og andre i animasjonsbransjen fra hele verden til å vise hva de har å by på, noe som er stort for de utvalgte animatørene.

Følg festivalen på Facebook

Barnas dag

I flere år har Animation Volda Festival også hatt stort fokus på at festivalen skal være spennende og gøy for barna. De aller fleste barn er glad i film og arrangørene ønsker å gi dem kunnskap om bransjen ved å fôre engasjementet deres. Festivalen samarbeider blant annet med Øyra Barneskule og holder workshop sammen med barna i god tradisjon. I år skal alle barna lage trollkostymer og trollfilm ute i skogen med teknikken Pixilation med hjelp av animasjonsstudenter ved Høgskulen i Volda. 

Her kan du kjøpe billetter til festivalen

I år har de også et samarbeid med Hjørundfjord Filmteater som skal ha utekino med visning av Ronja Røverdatter lørdag, noe de oppfordrer barna til å bli med på også. Det vil i tillegg være noen av de som skal leke troll langs stien i skogen før filmen, et moro innslag for både store og små. Søndag er det Barnas dag, og både voksne og barn kommer inn gratis. Denne dagen blir det visning av filmene som Øyra Barneskule var med å lage lørdag, og det blir fort et høydepunkt for barna å få se det de selv har vært med å produsere på kino.

Internettgenerasjonen

Astrid Ellensdatter Mork-Knutsen, leder av festivalen, mener disse dagene er en unik mulighet for studenter på tvers av utdanninger til å komme sammen og ta opp problemstillinger i mediebransjen.

Når årets tema er “internettgenerasjonen”, er det et tema som angår samtlige av oss i dagens digitaliserte verden. Enten om man tar i bruk internett sosialt, profesjonelt eller kreativt, er det også noe man må stille seg kritisk til.

– Hver dag blir vi bombardert med informasjon fra media og sosiale medier, og vi håper festivalen kan bidra til nyansert bruk og konsum av den konstante informasjonen, sier Mork-Knutsen. 

Videre mener hun at vi må kunne stille spørsmål rundt hva vi oppfatter visuelt på digitale og grafiske plattformer, og legger til at animasjon ikke bare er en bransje, men også et medium. Når man stiller seg kritisk til hva man får servert i sosiale medier, gjelder det også innen animasjon.
– Veldig mange er vant til at animasjon er barne-tv, men vi håper å åpne for at alle kan finne noe de syns er spennende innenfor animasjon, sier hun.
 

Del på