Mediemasterstudent gir ut bok

Tekst: Per Straume

- Oppdatert

Under masterstudiet i Volda startet Kirsten Randers-Pehrson på fotoprosjektet sitt om kvinner i overgangsalderen. Nå er det blitt til en bok som hun nylig lanserte under en fotobokfestival i Oslo.

– Det var utrolig gøy at jeg ble invitert til å være med på Studio Cyans fotobokfestival hvor jeg både skal ha utstilling av bilder, lansering av bok og bokbad, sier Randers-Pehrson om da boka Overgangskvinner ble sluppet søndag 22. august og følger opp: 

– Det føles tilfredsstillende å ha ferdigstilt en bok og åpner for at jeg snart igjen kan begynne å tenke ut et nytt prosjekt å jobbe med.

Tabubelagt

Vi stopper fotografen fra Nesodden litt der og hopper noen år tilbake til tid. Da hun startet på Master in Media Practices var Randers-Pehrson selv kommet i overgangsalderen, og synes temaet overgangsalder var litt tabubelagt og noe som ikke ble omsnakket så mye.

– Samtidig startet jeg på masteren. Da jeg skulle velge hva jeg skulle jobbe med, slo det meg at det kunne være interessant å lage noe om overgangsalderen. Jeg valgte å lage en praktisk del med portrett av kvinner i overgangsalderen, og en teoretisk del hvor jeg undersøkte bilderepresentasjonen til kvinner i alderen 45-60 år. Til det undersøkte jeg fire norske magasiner og jeg fant at middelaldrende kvinner (45-60 år) var mindre representert enn yngre kvinner og jevngamle menn, selv i magasiner der kvinner over 40 år var målgruppen, forteller Randers-Pehrson.

Både politisk og kunstnerisk

Hun ble ferdig med masteren sin i Volda i 2020, men la ikke vekk prosjektet av den grunn. Hun utviklet det videre i stedet. Randers-Pehrson brukte Facebook til å finne kvinner med en annen kulturell bakgrunn enn de hun hadde portrettert allerede. Omtrent alle hun spurte sa «ja» til å stille opp, noe hun synes var litt utrolig med tanke på temaet. 

– Det viser, tror jeg, at tiden er inne til å ta et oppgjør med utdaterte fordommer og skam knyttet til overgangsalderen, kommenterer Randers-Pehrson.

Hun hadde to typer tilnærming til det praktiske prosjektet som nå har blitt til boka Overgangskvinner; et politisk og et kunstnerisk. Politisk ønsket hun å synligjøre og løfte frem kvinner i overgangsalderen. Kunstnerisk var hun opptatt av at overgangsalderen er en interessant alder, en slags mellomtilstand hvor man kan føle seg usikker på identitet og rolle. 

– Jeg ønsket å undersøke hvordan denne perioden, med sårbarhet og forandring kunne uttrykkes gjennom bilder og endte opp med en portrettserie hvor jeg også intervjuet kvinnene.

I boka er 18 kvinner i overgangsalderen portrettert og intervjuet. De forteller ærlig, nøkternt, trist og morsomt om hvordan de opplever å være i en alder midt mellom ung og gammel.

Her kan du kjøpe boka.

Under kan du se noen glimt fra boka:

Takker Volda

Hun er stolt og glad over å stå der med boka i hånda og kan puste lettet ut over at jobben er gjort på en god måte. 

– Det har vært veldig mye jobb siden jeg har gjort omtrent alt selv; fotografering, skanning av negativer, bildebehandling, tekstene, layout, kontakt med trykkeriet og søknader som skulle skrives for å få pengestøtte. Jeg var sliten men veldig glad da jeg var på trykkeriet.

Randers-Pehrson sender også en takk til Volda og høgskolen, hvor hun fikk kunnskap som var viktig for bokprosjektet og ikke minst for framtidige prosjekt.

– For meg var det veldig lærerikt å studere på Master in Media Practices. Det var mange flinke og hyggelige folk, og jeg fikk mye input og ikke minst, mulighet, redskaper og hjelp til å fordype meg i forskjellige prosjekter, som er noe av det jeg liker aller best å gjøre. Jeg føler at jeg har lært mye som jeg kan ta med meg videre og har mange fine minner fra lærere og elever, skolen og den flotte naturen rundt.

Del på