Volda = venner for livet og et hav av muligheter

Bare tilfeldigheter førte Ammy Bolme til lærerstudier i Volda. Snart seks opplevelsesrike år senere forstår hun virkelig uttrykket «én gang Volda, alltid Volda».

Ammy Bolme og to medstudenter fra Høgskulen i Volda surfer i Hoddevika.

Tekst: Per Straume

- Oppdatert

Del på:

Bare tilfeldigheter førte Ammy Bolme til lærerstudier i Volda. Snart seks opplevelsesrike år senere forstår hun virkelig uttrykket «én gang Volda, alltid Volda». 

Tekst: Live-Susann Brautaset Myklebust

Ammy kommer opprinnelig fra Jørpeland, en liten by utenfor Stavanger. Til tross for muligheten til å ta lærerutdanning nærmere hjemstedet, falt valget til slutt på Høgskulen i Volda (HVO).

–  Jeg hadde aldri hørt om Volda før, men etter å ha søkt litt rundt på nettet ble jeg forelsket med en gang. Da jeg så en video av den nasjonalromantiske naturen her, og la det sammen med alle mulighetene Volda har å tilby, tenkte jeg: “Wow, dette stedet er jo veldig fint!”. Derfor var det ingen tvil da jeg fikk studieplass. Jeg tenkte at jeg bare prøver dette, og over fem år etterpå er jeg her ennå, forteller Ammy.

Menneskene som har gjort størst inntrykk 

Høgskulen i Volda-student Ammy Bolme sammen med studievenninner på Årneset.
Ammy (t.v.) og venninner nyter sola ved Årneset. Foto: Privat

Det var den vakre naturen som først fanget oppmerksomheten hennes, men etter fem år er det først og fremst menneskene og opplevelsene knyttet til Volda som har etterlatt størst inntrykk hos Ammy.  

–  Jeg ble veldig godt kjent med folk fra første stund. Den første tiden her bodde jeg på studentbolig, da føltes det nesten ut som om jeg var på utveksling. Der ble jeg venner med en gjeng internasjonale studenter som var eventyrlystne og veldig interessert i å oppleve mest mulig, sier Ammy. 

Hun hadde aldri vært i området før hun flyttet hit selv, og grep derfor hun mulighetene som dukket opp og ble med på alt fra hytteturer rundt omkring på Sunnmøre til surfecamp i Hoddevika.

Etter hvert ble hun også godt kjent med klassekameratene sine – noe hun takker de små klassene ved høgskolen for.  

–  I tillegg er inntrykket mitt at det er lett å bli kjent med folk her fordi alle er så åpne og det er et mindre miljø. Det er ikke skummelt å sitte alene i kantinen her for eksempel. Fordi det er så lite, kan man komme i snakk med omtrent hvem som helst. Det er bare å oppsøke folk, så blir det bra, sier Ammy med et smil om munnen.  

Volda er et helt unikt sted 

Når studentene kommer til Volda, så reiser de sjelden bort fra Volda eller hjem til hjemplassen sin under studietida, forteller Ammy. Omtrent én av fire innbyggere i Volda er studenter, noe som gjør det til en helt unik studentbygd. 

–  Vi studenter er veldig synlige i bygda. Studentfølelsen forsterkes siden det er så tett på bygda, du forsvinner ikke i mengden her. I tillegg er alt så nærme, og det er alltid noe som skjer her, også utenom studietiden.  

Hun trekker frem alt fra festivaler og andre festlige arrangementer til lange og korte fjellturer som gode eksempel. 

–  Jeg er ikke den som er mest glad i fjellturer, skyter Ammy inn. – Men jeg er med likevel, for det er der man virkelig får de gode samtalene, synes hun.

Høgskulen i Volda-student Ammy Bolme på topptur i Sunnmørsalpene
Ammy på fjelltur i de majestetiske Sunnmørsalpene. Foto: Privat

–  Her er det noe for alle 

Ammy forteller om mange studentorganisasjoner og tilbud, og trekker frem at i Volda finnes det noe for alle. 

Høgskulen i Volda-student Ammy Bolme deltar på Bygdepride
Ammy representerer Studentparlamentet under Bygdepride. Foto: Privat

–  Liker du film, er det filmfestivaler her, alt fra Den norske dokumentarfilmfestivalen til animasjonsfilmfestivalen Animation Volda. Det er også mindre organisasjoner her, Natura for eksempel, de organiserer fjellturer. Ellers er det jo studentradio- og tv, studentidrettslag med håndball, fotball, volleyball – til og med innebandy, det er Bygdepride her – ja det er jo faktisk alt her! Jeg kan ikke ramse opp alt, innser Ammy. 

Mange av disse tilbudene er takket være drevne studenter. Disse organisasjonene, festivalene og arrangementene er også en fin måte å møte andre studenter – på tvers av studiene, synes Ammy. 

–  Slike aktiviteter er jo ikke noe man bare gjør med klassen. Jeg som studerer grunnskolelærer, ble for eksempel kjent med folk som studerte mediefag. Slik fikk jeg et helt annet syn på Volda igjen, for de finner jo på andre ting enn oss, og det fører til at man får et kjempestort nettverk. Det er kjempegøy å bli kjent med folk på tvers av studiene – og det får man virkelig her i Volda, stråler Ammy.   

Tiden i Volda har ikke bare ført til at hun har et stort nettverk rundt omkring i Norge, men også hele Europa – på grunn av de internasjonale studentene hun har møtt mens hun har vært her. Noe av grunnen til dette er at hun har vært studentpolitisk aktiv. 

Etter å ha blitt vervet av en venninne, ble Ammy internasjonalt ansvarlig i Arbeidstutvalget (AU), og senere leder i Studentparlamentet.

Høgskulen i Volda-student Ammy Bolme holder tale under åpninga av studieåret 2023/24 i Volda.
Ammy holder tale til nye studenter ved HVO under åpninga av studieåret 2023/24. Foto: Lene Mo Flataker

–  Jeg hadde aldri trodd dette hadde noen sagt det til meg det første året mitt i Volda, men jeg har skjønt at terskelen ikke er like høy for å verve seg til slike verv på et mindre sted som i en storby. Man føler seg veldig tatt vare på og hørt her, og det gjør også at man føler seg like mye verdt som andre, sier Ammy. 

En lys fremtid i Volda 

For noen som flytter til Volda kan det være uvant å ikke forsvinne i mengden. Helt ufarlig, lover den erfarne Volda-studenten. 

–  Mitt råd er å tørre og bli med på ting selv om det kanskje kan virke litt skummelt. Så finner du kanskje ut at det ikke er så skummelt likevel – ingen er farlige her. Det er mye man ikke forstår i starten, men da er det viktig å huske på at det er derfor du er her – for å lære. Vi studenter skal lære, understreker Ammy. 

Høgskulen i Volda-student Ammy Bolme og venner på aketur i Loen.
Ammy og venner på aketur i Loen, en fin svipptur fra Volda. Foto: Privat. 

Hun forteller at noe av det unike med Volda er nettopp at det er så lite – men på en positiv måte.  

–  Det er lite nok til at du har kontroll på plassen, du har på en måte besøkt alt og vet hvor ting er ganske kjapt. Samtidig er det helt unikt at en så liten plass har så mange fasiliteter. Nå har de jo nettopp bygd en stor idrettshall og mediebygget, og det er flere nye prosjekter på gang – det er en lys fremtid i Volda altså. Fader, jeg burde være her litt lenger, ler Ammy.  

Da hun fullførte den femårige lærerutdanningen i fjor, bestemte hun seg for å ta et årsstudium for å få et ekstra undervisningsfag som lærer, også da falt valget naturligvis på Volda.     

Del på: