Corner er når de kaster fra hjørnet, sant?

Tekst: , Foto: Matias Myklebust

- Oppdatert

Endre Synnes Hagerup (”Nils” i serien ”Heimebane”) løy på seg litt ekstra fotballferdigheter. Flaks jobben hans er å late som. 

Tekst: Ingrid Simensen

- Dette er et merke, sant? 

Endre Synnes Hagerup ser ned på den lysegrå t-skjorten med rød Nike-logo. Han sitter tilbakelent i sofaen i kollektivets stue på Myrane i Volda. Over Endre henger et bilde. Bildet er vevd, og motivet er klassisk. Fjelltopper og grønne vidder. Dekorasjonen er mest sannsynlig ikke plukket ut av de fire guttene som bor i huset. 

- Jeg er ikke så kjent med merker. 

”Nils”-energi 

I Heimebane spiller han ”Nils”, den entusiastiske glad-gutten. Og han minner om ham. Men det er én ting som skiller de to. Det er en ro over Endre som ikke kan tydes hos ”Nils”. 

- Jeg koser meg veldig på sett. Jeg liker de jeg jobber med, og sliter med å stå i ro. Når scenen begynner, må jeg kontrollere energien litt. Men når jeg får lov fyker det som nå blir kalt ”Nils”-energi ut. 

Han var på riktig sted til riktig tid. NRK skulle ha en gutt med sunnmørsdialekt i hans alder. Endre gikk på drama og teaterlinja ved Fagerlia videregående skole. Han var tilfeldigvis i gangen den dagen. Derfor fikk han utdelt en lapp hvor han skrev ned høyde, alder, hårfarge og øyenfarge. 

- Jeg løy på meg noen ekstra år med fotballerfaring. I realiteten er jeg skikkelig dårlig i fotball. Jeg vet nesten ikke hva en corner er. Det er når de kaster fra hjørnet, sant? Hvis jeg har solgt inn at ”Nils” er fotballinteressert, så har jeg gjort en god jobb.

”Steikje bra!”

Guttene Endre bor sammen med, ser fortsatt på han som den samme gamle etter at han dukket opp på tv-skjermen. Men han merker at mennesker som ikke kjente han fra før, kan være annerledes. 

For det meste er det folk som spør om å ta bilder med ham eller bare gir han litt lange, spørrende blikk. Endre har bare opplevd at folk som prøver å komme i kontakt er hyggelige. Men det er ikke alltid like lett å være et kjent fjes. 

- Jeg var i Oslo, fant ikke frem og hadde dårlig tid.  

Endre prøvde seg på Google Maps. Men han kommer fra Vigra, og storby er ikke hans mest bevandra habitat. På andre siden av overgangsfeltet viste lyset en blinkende grønn mann. En bil rusa motoren og var klar til å kjøre.  

- Jeg sprang! Og han som satt i førersetet rulla ned vinduet, lente seg ut og ropte ”steikje bra!”. 

- ”Fuck you”, tenkte jeg. Jeg var stressa og ikke vant til by, så jeg rakte ham fingeren. Også gikk jeg videre, og innså at de ikke sier ”steikje bra” i Oslo. Veldig gøy i etterkant, men jeg syntes synd på ham. 

Plan B

Mannen i bilen så ”Nils”, men møtte en stressa Endre. Men for Endre er det ikke veldig langt fra ”Nils” til Endre. 

-    Jeg vet at jeg ikke er profesjonell skuespiller. Jeg ikke ferdig utdannet, jeg er ung, og jeg er veldig bevisst på at jeg ikke har den kompetansen som skal til for å lage en solid og troverdig karakter. Så jeg tar det nest beste, som er nesten rein og skjær mine egne følelser og reaksjoner. 

Drømmer du om å bli skuespiller? 

-    Ehhh. Ehhh. Ja. Det er jo utrolig gøy, men det er jo vanskelig å få til. Jeg har jo gode odds fordi jeg får spille i Heimebane, og det slår godt an. Så det er mulig for meg å klare meg videre. Hvis ikke, må jeg gå til plan B. 

Plan B var det han i utgangspunktet ville bli, nemlig teater- og gymlærer. 

-    Det er jo litt rart egentlig. Hvis jeg ikke får til å bli skuespiller selv, så skal jeg lære andre å bli skuespiller. Det burde jo være motsatt.  

Del på