Slik kan fadderuka i Volda bli

Tekst: Per Straume

- Oppdatert

Alle nye studenter ved Høgskulen i Volda skal få en minst like varm og fin velkomst til Volda som tidligere år. Det lover styret i Fadderveka som arbeider hardt for å få på plass ei uke fullspekka med moro og gode møteplasser.

– Vi holder på å sette opp forslag til gruppeinndeling etter hvilke studier fadderbarna skal gå, sier Helena Heim Rognstad, når vi spør henne som er her leder for fadderuka i Volda hvordan arbeidet går.

– Så dere planlegger nå kun for ei fysisk fadderuke i Volda?

– Ja, vi er innstilt på ei fadderuke i Volda der nye studenter møter hverandre fysisk og får sine faddere. Det kan hende det blir noen få digitale varianter innbakt, men det er en fysisk åpning av studieåret i Volda vi har i hodene våre.

Det er også slik Kunnskapsdepartementet og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim har bedt høgskolene og universitetene om å tenke.

Kreative tanker om arrangement og leker

Heimer Rognstad snakker om en light-versjon av fadderuka, og at en med de smittevernrådene som ligger for dagen midt i mai ikke kan gjennomføre arrangement på samme måte som tidligere år med tanke på både antall personer og avstand mellom folk. Men, og med Rognstads engasjerte øyne og smittende positivitet er det et stort men, fadderuka i Volda skal bli like gøy og god uansett. 

– Det er så viktig at nye studenter blir møtt på en ordentlig og fin måte – spesielt i den perioden vi er inne i nå. Det skal vi gjøre alt vi kan for å få til, lover journalistikkstudenten.
Hun har med seg et styre som har nok av arbeidsoppgaver om dagen, og sammen forsøker de å komme fram til løsninger og arrangementer for fadderuka som er mulig med de begrensingene smittevernrådene gir. – Vi må tenke nytt om arrangementer og leker og forsøker å være kreative. Det kan se ut som om det blir flere utearrangementer enn tidligere. På den måten får vi også brukt den vakre naturen i og rundt Volda. Så vi får satse på fint vær. Bank i bordet, gliser Rognstad.

Semesteropning
Det er ennå ikke klart hvordan semesteropninga i august vil gå for seg. Det arbeides med å finne alternative løsninger til et program der alle møtes foran samme scene som her i 2019.

Trenger gode faddere

I tillegg til å benytte seg av de gode utemulighetene i Volda, ser en seg også om etter alternative lokaler som kan huse arrangement med en del studenter. – Det skal være like mye moro, underholdning og leker som tidligere, men mest sannsynlig i mindre grupper.

Det gjør også at fadderne får en ekstra viktig rolle i 2020-utgaven av Fadderveka i Volda. – Det blir viktigere å ha gode faddere enn noen gang. Det er naturlig å tro at flere aktiviteter og sosiale arrangement vil foregå i hver enkelt faddergruppe, og at fadderne og fadderbarna får et enda tettere forhold enn tidligere, sier Rognstad som oppfordrer Volda-studentene til å søke seg som fadder.

– Det sosiale livet vi har nå om dagen er litt begrenset, derfor vil Fadderveka kunne bli en stor moro sosial greie for alle. Det blir også kanskje den første «festivalen» for mange på lang, lang tid.

SØK DEG SOM FADDER FØR 25. MAI HER

Gode minner i lang tid

Fadderukesjefen husker godt da hun selv kom til Volda fra Oslo for snart to år siden og har derfor et brennende ønske om å lage Fadderveka så god som hun selv opplevde den.

– Jeg ble kjent med nesten hele mitt nettverk som jeg skal ha i tre år her i Volda i løpet av Fadderveka. Jeg husker fortsatt hvor mye fadderne engasjerte seg i oss og hvor mye moro vi hadde det. I klassen snakker vi om ting som skjedde under Fadderveka fortsatt, selv om vi nå har gått her i to år, forteller Rognstad.

Like gode minner vil hun gjøre alt hun kan for at nye Volda-studenter anno 2020 også skal få.
 

Del på