Rokken – hjertet av student-Volda

Tekst: Per Straume , Foto: Torstein Sperstad

- Oppdatert

Vil du oppleve de beste artistene i landet, få deg venner for livet på tvers av utdanninger, gå på onsdagsquiz, synge karaoke, lage musikkfestival, svinge danseføttene eller skaffe deg viktig arbeidserfaring (… lista kunne nesten ha fylt hele denne sida)? Er svaret ja til noe av dette, blir Studenthuset Rokken en plass du vil elske. 

 

Det gjør definitivt Åge Staurset. Med ei helt spesiell historie om studenthuset bak seg og nå fem år som daglig leder, drister vi oss til å kalle den blidspente mørkluggen Mr. Rokken. «Egentlig alt» er svaret på hva Rokken har betydd for han, hvor på han følger opp med: «Jeg hadde ikke hatt det livet jeg har i dag uten Rokken». 

Men det var langt ifra kjærlighet ved første blikk mellom Staurset og det studentdrevne huset midt i Volda sentrum.  

 

Foto: Joakim Riise.
Foto: Joakim Riise. 

Helt nytt nettverk 

Først etter to og et halvt år som musikkstudent fikk han det for seg at det kunne være kjekt å jobbe der litt, som en av de mange studentene som driver Rokken på frivillig basis uten lønn. 

– Jeg gikk i over to år og ikke skjønte vitsen med å jobbe frivillig og syntes hele konseptet bare virket dumt, sukker Staurset i dag. Han omtaler det som noe av det han angrer mest på i livet sitt. For gleden og alt utbyttet vaktene på Rokken ga han, ønsker han ikke å bytte ut med noe. 

– Da ble jeg plutselig kjent med mange som ikke studerte musikk – flere av dem er av mine beste kompiser i dag. Det åpnet seg et helt annet sosialt nettverk for min del. Det gjelder ikke bare meg, jeg har ei lang liste med folk som kunne ha fortalt den samme historia etter at de begynte å jobbe som frivillig på Rokken, forsikrer Staurset oss om. 

– Gjennom vaktene på Rokken er det lettere å bli kjent med studenter utenom klassen. Det blir «tvunget» sosialisering i positiv forstand. Du er nødt til å samarbeide med de du jobber med, og da går praten. 

 

En plass for alle 

Rundt 200 studenter jobber for at Rokken skal kunne tilby det brede kulturtilbudet de gjør for studentene i Volda. Konsertscenen er kjent langt utenfor Sunnmøre og får de største navnene i Musikk-Norge til å ville spille der. Quizkvelder, åpen mikrofon, diskolørdager, temakvelder, kos i kafeen, ulike festivaler, fotball på storskjerm – det skjer alltid noe på Rokken. 

– Det er definitivt en plass for alle, der studentene skal ha det gøy og kose seg sammen. Med eller uten alkohol – her vil vi ikke høre snakk om noe drikkepress, sier Staurset oss om og legger til: 

– Vi er også veldig åpne for initiativ fra studentene til arrangement, og leier gjerne ut lokalene våre til ulike arrangement. Det er bare å bruke kreativiteten. 

Ruter-01

Glimrende erfaring 

Staurset ser fram til at nye studenter skal bli kjent med Rokken det kommende studieåret. Han bruker å ha venteliste på folk som ønsker å jobbe hos seg. – Vi er så glad for det, for det sier noe om at studentene trives her.  

For dem som engasjerer seg er mulighetene mange. En kan jobbe i teknisk avdeling med lyd, lys og lignende, være bartender, eller bli en del av crewet som har ansvar for for eksempel garderobe og billetter.  

Erfaringa fra det frivillige arbeidet kan også vise seg å bli gull verdt. – Vi har «utdanna» flere lyd- og lysteknikere som har fått jobb som det etter å ha vært hos oss. Uansett hva en jobber med på Rokken er det fint å ha med seg på CV-en, forteller Staurset som selv gikk rett fra studielivet og inn rollen som daglig leder ved Rokken. 

– Jeg har drømmejobben. Får holde på med det tekniske, booke artister, drive en konsertscene og et flott sosialt samlingspunkt. Og ikke minst får jeg jobbe med engasjerte studenter – som er det mest givende av alt. 

Del på