Fritid i Volda

Tekst: Tone Solhaug

- Oppdatert

Enten du er typen som liker fart og spenning, eller dager på rumpa, så har Volda et fritidstilbud for deg. Her kan du finne flere måter å involvere deg på, enn det finnes frisørsalonger. Det sier sitt, og det vil du snart forstå. Velkommen til Volda.

Se så mye moro du kan ha på fritida i Volda!

Tekst: Dina Storvik

Da jeg kom til Volda for ett år siden, var målet å dyrke de to eneste tingene bygda skulle ha å by på: spektakulære toppturer og den Norgesberømte journalistikkutdanningen. Jeg ble overrasket av flere som advarte meg mot å involvere meg i for mange verv. Pent vinket jeg det bort, og tenkte at det ikke ville være mulig i en liten bygd så langt fra urban sivilisasjon. Overraskende nok viste det seg at jeg snart skulle ta grundig feil. Et studentmiljø på bygda åpner nemlig for muligheten til faktisk å kunne engasjere seg i alt. 

Studenthuset Rokken 


Den første arenaen mange velger å involvere seg i er studenthuset Rokken. Der finnes det svært mange jobbmuligheter. Med Voldas billigste ølpriser og arrangementer nesten hver dag gjennom uken er studenthuset flittig besøkt av både frivillige og gjester. 

Selv valgte jeg å jobbe i bar og som kvissmaster. Jobben som barvakt var en superhyggelig jobb, der jeg fikk bryne meg på salg og U18-alkoholkunnskaper. I tillegg til å sosialisere med kollegaer, fikk jeg prate med alle som kom, litt mer og mer på druen, for å kjøpe forfriskninger. Min favoritt bak baren var karaokekveld. Da kan du selv være med på festen, mens du synger og danser. 

Jobben som kvissmaster har også gitt meg massevis av erfaringer rundt underholdning, og ikke minst i form av allmennkunnskap. Som kvissmaster har du ansvar for å forberede og gjennomføre onsdags-kvissen til ofte fulle hus på Rokken. Under våre kvelder har det også innebært en form for show eller konkurranser, for å holde stemningen oppe mellom spørsmål og allsanger. 

I og med at jeg senere vil jobbe med formidling som journalist, var dette veldig nyttig. Ikke minst er det gøy å ha en arena hvor du kan prøve og feile litt, for å se hva folk liker av alt det tullete du finner på. Jeg har blant annet fått date foran kiwi, gripe mikrofonen med alle skolens lærere, og løpe rundt som skaterboy i hele Volda. Bare fantasien setter grenser for hva du kan lage underholdning av. I alle fall helt til du begynner å bry deg om hva andre mener. 

Uavhengig av hva slags stilling du har er det mulig å jobbe nesten alle dager i uken. Ellers kreves det at du jobber minst to ganger i måneden. Vaktene på Rokken kan være innholdsrike, men derimot ofte lange. Er du derfor av typen som ikke holder ut over midnatt, har Norges fineste studiebygd heldigvis flere plattformer hvor du kan involvere deg.  

X2 Volda

Åtte festivaler på ett år 

Til å være en liten bygd kan Volda skryte av en rekke festivaler. De tre største avholdes etter jul, og det er den klassiske Veka, ekstremsportfestivalen X2 og den norske dokumentarfilmfestivalen Dokfilm. 

Jeg var selv med på X2 og Dokfilm, noe som ga et innholdsrikt vårsemester, da festivalene er meget nære hverandre. For X2 jobbet jeg med formidling gjennom sosiale medier. En kjempemulighet for å lære litt av hva de gjør på den såkalte «dark side» for journalistikkstudenter, i PR-bransjen. I tillegg fikk jeg under festivalen lov å løpe fra event til event, der jeg lot meg inspirere av forbløffende triks og nye spennende mennesker. 

Dokfilm er nok det vervet jeg har ofret flest timer på i år, rett og slett fordi det innebar å se på over 150 filmer. Her var vi en programkomite som jobbet med å sette sammen det som skulle vises og presenteres under festivalen. Ikke bare var det kos og lærerikt å se timevis med film, vi lærte også en haug om dokumentarfilmbransjen over hele verden. I tillegg var det utrolig gøy å være med å se hva som kreves for å sette opp en festival fra bunnen. 

Studentmediene 

En annen stor plattform for ablegøyer er samlingen av de tre studentmediene, knaggen.no. Som journalistikkstudent var dette naturlig for meg å engasjere meg i, og dersom du også drømmer om journalistjobb, så bør dette være noe for deg. Knaggen består av student-TV, studentradio og studentavisen kalt for Peikestokken. 

Gjennom reportasjene jeg har laget for de ulike mediene har jeg gjort mye nytt og spennende. Jeg har blant annet ledet morgensending, hatt 25-timers radio, og lært om dagens sjekking i grunnskolen i radioprogram med barn. På TV-skjermen har jeg fått intervjue mange av mine store idoler. I tillegg blitt en racer på lokalgeografi etter å ha reist land og strand for å ha testet meg som programleder. I Peikestokken har jeg fått skrive om hummer og kanari i alle sjangre. I tillegg har jeg tatt noen styreverv, og har lært mye om hvordan en redaksjon drives. Det innebærer blant annet å lese korrektur, og som redaktør å ha kontroll på sin temaseksjon av skribenter.

I alle mediene har du frie tøyler til å gjøre det meste. Uavhengig av om du studerer journalistikk eller ikke, er det bare å pitche på dersom du har en ide (Fremheve). Mye kan du klare på egenhånd, mens for noe er du avhengig av et støtteapparat. Heldigvis har jeg erfart at det ikke er alle som ønsker å gjøre akkurat som meg, å leke seg i rampelyset. Mange er også med fordi de trives i kulissene. 

 

De fleste studier har sine fagforeninger 

Det er ikke bare journalistikkstudentene som har ekstra fordel av tilrettelagte studentorganisasjoner. Heldigvis har de fleste studieretninger også sine studentforeninger. Jeg involverte meg i styret til Norsk journalistlag, og kan skrive under på at et slikt verv er en god start for å skaffe kontakter i bransjen, og å få et større innblikk i yrket du skal ut i etter studiene. Studentforeningene arrangerer ofte sosiale sammenkomster på tvers av trinnene, og er du med i styre og stell, er det du som skaffer faglig krydder i form av for eksempel foredrag eller prisutdeling. 

 

Foto: Kyrre Buxrud

For deg som ønsker litt mer aktivitet 

Er du av typen som ikke liker å forplikte deg noe særlig, og heller ønsker å trene bena enn å dra på deg organisatoriske rumpemuskler, ja da finnes det også noe for deg. Sunnmørsalpene byr på spektakulære naturopplevelser og utsikter, og kan gi deg uendelige timer på tur både på ski og til fots. 

Du vet sikkert at du kan nyte disse aktivitetene alene, men jeg skal fortelle deg at det også er mulig å bli med på noe organisert. VSI, Volda studentidrettsforening, og Natura, studentorganisasjonen for friluftsinteresserte, arrangerer en stor variasjon av fysisk aktivitet både inne og ute, sommer som vinter. Her har du sjans til å prøve mye nytt, og blir du for sliten og vil slenge deg på stumpen, kan du banne på at de har noen verv å tilby deg her også.  

 

Ha nok kapasitet til dine utvalgte verv 

Det er gøy å involvere seg, men pass på at det ikke blir for mye! En vis mann sa til meg en gang i starten, at det er ikke bare viktig for deg selv, at du ikke tar på deg for mange verv. Det er også viktig for de andre du jobber med. Hvis du ikke kan gjøre jobben din 100%, så vil dette gå utover andre. 

I tillegg er det fare for å ikke ha nok tid til hvile eller spontanitet. Endorfinmangelen kan gjøre deg sliten og lei, og resultere i at du ikke alltid klarer å sette pris på det du egentlig gjorde for å ha det gøy. 

Til tross for mine anbefalinger om å ta verv med varsomhet, må du ikke la deg skremme. Jeg er jeg utrolig fornøyd med hvordan mitt første år i Volda har vært, og hadde jeg studert i en større by ville det nok vært vanskeligere å kombinere alle aktivitetene jeg har prøvd meg på i år. I Volda møter du ofte på den samme kjernen gjennom det meste. Mange har derfor kontroll på alt som skjer, og har forståelse for om du ikke kan komme, eller må gå tidligere noen dager. 

Det har blitt en del crash på andres sofaer. Arbeidet har tatt over både fritid og nattesøvn, og arbeidskvoten har vært på randen til å bli sprengt. Likevel ville jeg ikke vært foruten de gode opplevelsene, interessante bekjentskapene og nye lærdommene jeg har fått. 

Ved siden av det jeg har nevnt nå finnes det selvfølgelig også enda flere muligheter i Volda. Jeg skal likevel stoppe her, fordi ingen nevnt, ingen glemt. Antallet kan i alle fall overskride de utrolige syv frisørsalongene. 

Del på