Min teaterreise

Tekst: Tone Solhaug

- Oppdatert

Å studere teater og drama i Volda var akkurat det riktige for meg. Fra å bli utfordret fra første dagen i realistisk teater, lære om teaterets historie, holde fortellerforestilling for barneskole-barn, være på utveksling i California, skrive manus og lage masker. Alt dette med herlige, støttende medstudenter og dyktige høgskolelektorer ved min side.

Tekst av: Vilde Aulstad

Skoleåret 2017-2018 hadde jeg et friår fra karakterer og mas i utdanningsløpet mitt, hvor jeg gikk på dramalinjen på Solborg Folkehøgskole i Stavanger. En av hovedtankene var å finne ut om jeg skulle fortsette på en utdanning innen teater og drama - og i så fall, hva skulle jeg bli? Skuespiller? Regissør? Manusskribent? Lysdesigner? Eller noe helt annet? Den største produksjonen vi satte opp var 'Folk og røvere i Kardemomme By' hvor jeg hadde rollen som den matglade røveren, Jonatan. Etter å ha spilt utallige forestillinger, fikk jeg høre fra både medelever og lærere at jeg burde søke til skuespillerutdanninga ved NORD universitetet eller på Teaterhøgskolen. På vårparten fikk jeg på ett eller annet vis vite om Teater og Drama-utdanninga ved Høgskulen i Volda. Jeg søkte, og etter et par måneder med ventetid fikk jeg svaret jeg hadde håpet på. Et ja. 

Høsten 2018 var jeg på tur til Volda med meg selv og flyttelasset mitt. Alt jeg hadde i bagasjen om utdanningen jeg hadde søkt meg til, var at jeg ville ha bred kunnskap om teater og drama ved endt utdannelse. Fremdeles usikker på om jeg hadde gjort det riktige valget og om jeg faktisk kom til å fullføre hele bachelorgraden jeg hadde søkt meg til. Lite visste jeg i det nervøse øyeblikket at jeg hadde valgt akkurat det riktige for meg. Fra å bli utfordret fra første dagen i realistisk teater, lære om teaterets historie, holde fortellerforestilling for barneskole-barn, være på utveksling i California og skrive manus, lage masker og lære om oppvarming av kropp og stemme før en forestilling til å være tilbake i Norge igjen, hvor vi fikk jobbe med teaterformen devising med Dr. Brian Rhinehart som underviser ved det prestisjetunge Actors Studio Drama School i NY, og reflektere rundt arbeidet en skuespiller gjør foran kamera, både på godt og vondt. Alt dette med herlige, støttende medstudenter og dyktige høgskolelektorer ved min side. 

Det er så rart å være ved veis ende i andre klasse, og vite jeg bare har igjen ett år ved Høgskulen i Volda. Det siste året skal nytes til det fulle. Minner og kunnskap fra Volda vil jeg ha for livet. 
 

 

Kardemomme By_Foto Henriette Lien

Del på