IPA173 Innføring i arealplanlegging og GIS (Geografiske Informasjonssystem)

Emnekode: 
IPA173
Varighet: 
1 semester
Studiepoeng: 
15
Studienivå: 
Bachelor (grunnivå)
Undervisningssemester: 
2021 Vår
Emnenavn på engelsk: 
Introduction to area planning and GIS (Geografical Information systems)
Eksamenssemester: 
2021 Vår
Undervisningsspråk: 
Norsk
Krav til forkunnskapar

Ingen. 

Om emnet

Emnet er todelt og skal gi ei innføring og eit oversyn over arealplanlegging etter plan- og bygningsloven på kommunalt og regionalt nivå, og ei innføring i GIS både teoretisk og metodisk med fokus på GIS som planverktøy.

Emnet skal etablere ei forståing for plan- og bygningsloven som planverktøy, og knyte dette til praktisk arealplanlegging. Sentralt i emnet er ei fordjuping i arealplansystemet med plantypar, planprosessen og medverknad, generelle utgreiingskrav og føringar for arealplanlegging. Emnet tek føre seg sentrale arealplandokument; Planprogram, planomtale og føresegner, plankart med arealføremål, og konsekvensutgreiing og ROS-analyse. Planleggaren si rolle vert diskutert. Emnet vil også gi ei innføring i rettsverknaden av arealplanar.

Praktisk og teoretisk kjennskap til GIS er ein føresetnad for å legge til rette for gode arealplanprosessar og for å kommuniserer godt med dei mange aktørane i planprosessen. Studentane skal difor også presenterast for dei moglegheitene og utfordringane GIS som planverktøy representerer. GIS-undervisninga vil bli organisert rundt praktiske øvingar, der studentane får metodisk erfaring med enkel bruk av GIS.

Emnet vil i størst mogleg grad bruke konkrete arealplanar og arealplanprosessar i undervisninga, og på den måten vere praksisnært. Emnet gir ein god basis for dei som skal arbeide (og samarbeide) i kommunal sektor med planfaglege oppgåver, og for dei som ynskjer å gå vidare i eit planorientert studium.

Læringsutbytte

I samsvar med det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket har studenten følgjande læringsutbytte etter fullført emne:

Kunnskapar

Studenten skal ha

  • Kunnskap om ulike plandokument og rettsverknaden av planar
  • Kunnskap om føringar og krav i planlegginga
  • Grunnleggande kunnskapar om geografiske data og kartografi
  • Grunnleggande kunnskap om geografiske informasjonssystem (GIS) som eit viktig verktøy i arealplanlegging
Ferdigheiter

Studenten skal kunne:

  • Skilje mellom ulike plandokument, og føringar og krav som gjeld fysisk planlegging, og forklare samanhengen mellom desse
  • Hente inn og samanstille geografiske data ved hjelp av eit GIS-verktøy
  • Arbeide fram enkle kart til publikasjon / saksgrunnlag
Generell kompetanse

Studenten skal ha innsikt i arealplanfaglege oppgåver etter plan- og bygningsloven, og GIS som verktøy for arealplanlegging

Praktisk organisering og arbeidsmåtar

Undervisinga i emnet går over eit semester. I tillegg til førelesingar, vert det gitt rettleiing i samband med øvingar og utarbeiding av arbeidskrav. 

Vilkår for å framstille seg til eksamen
  1. Arbeidskrav: Tre arbeidskrav må vere leverte til rettleiing i løpet av semesteret, for å få gå opp til eksamen. Kvart av desse arbeidskrava skal innehalde eit kartarbeid, og ein tekst på omlag 1200 ord +/- 10%. Arbeidskrava skal løysast individuelt.
  2. Ekskursjon: Obligatorisk deltaking på ein fagrelevant dagsekskursjon. I særskilde høve kan det avtalast alternative opplegg.
Sensorordning
Maksimumstal: 
25
Emneansvarleg: 
Kjersti Straume
Emnet inngår i følgande studieprogram
  • Planlegging og administrasjon - bachelor
VurderingsformGrupperingVarighetKarakterskalaAndelKommentarHjelpemidlerOmfang
Mappeeksamen
Individuell
1 semester
A-F, der A er best og E er siste ståkarakter
100
Tre arbeidskrav skal leverast til mappeeksamen.
Kvart av desse arbeidskrava skal innehalde eit kartarbeid og vere på omlag 1200 ord +/- 10%.Arbeida skal leverast saman med ei presentasjonstekst på 900 ord +/- 10%.
Godkjent av: 
Randi Bergem 05.10.2020