«Kompetanse for framtida»

Livet i Skodjestraumen

Publisert: 17.11.2014 15:00 av Tor Mikalsen

Livet i Skodjestraumen er et VRI-prosjekt mellom opplevelsesbedriften OceanFjord, Møreforsking Marin og Høgskulen i Volda. En gruppe studenter fra PR, kommunikasjon og media skal bidra med utforming av informasjonsmateriale. For studentene startet prosjektet med en fartsfylt snorkletur.


Veileder Jens Standal Groven med kommunikasjonsstudentene (f.v) Kristine Kotte-Eriksen,
Hedvig Tønnesen, Susann Sivertsen, Benjamin Ulstein og Kine Mundal. Foto: Leif
Roar Kjerstad.

Et annerledes møte med oppdragsgiver
- Er det ikke kaldt? Kommer jeg til å synke? Er du helt sikker på det?

Det er en klar høstmandag. Fem kommunikasjonsstudenter fra Høgskulen i Volda har et noe annerledes første møte med oppdragsgiveren OceanFjord. Møteforberedelsen har de brukt på å tre på seg tørrdrakter og spytte i dykkermasker.

Kine Mundal  ser skeptisk ned i vannet.
- Jaja, dere finner meg vel igjen hvis jeg flyter avgårde, mumler hun før hun hopper uti.

Med en dybde på tre meter, gir Skodjestraumen god utsikt til livet under vann også for snorklere. Med hodet ned i vannet glir studentene forbi fargerike sjøstjerner, taskekrabber og kråkeboller. Sorte, edderkopplignende slangestjerner konspirerer på bergsiden.  

Snart tar strømmen tak, og fører dem ut i fjorden.


Studentene var litt skeptiske før første snorkletur, men hoppet ivrig uti andre gang. Foto:
Leif Roar Kjerstad.

Samarbeid mellom Møreforsking og OceanFjord 
OceanFjord er et opplevelsesselskap startet opp av erfarne dykkeinstruktører. For å utvide tilbudet sitt til turistnæringen, har de begynt å utvikle et lavterskelkonsept der de uten dykkersertifikat kan få en dykkeropplevelse.

Skodjestraumen har et biologisk mangfold og spennende topografi som er tilgjengelig å se på fra overflaten. Ved bruk av enkelt snorkleutstyr og tørrdrakter kan alle få en opplevelse av livet under havoverflaten.

I forbindelse med utvikling av tilbudet ønsker OceanFjord bistand fra FoU til kartlegging av det biologiske mangfoldet og til utforming av kart og informasjonsmateriale. Dette materialet skal benyttes både for å informere deltakerne om hva de kan forvente å se og oppleve og til promotering av selskapet.

Involvert FoU-institutt er Møreforsking Marin, som bidrar med å knytte biologisk kunnskap til opplevelsen.

Relevant
Hvordan bør OceanFjord kommunisere med omverden om Skodjestraumen – den unike opplevelsen og artsmangfoldet?  Tilbake på Høgskulen i Volda er kommunikasjonsstudentene i et tørrere, mer kjent element. Inntrykkene fra snorkleturen bearbeides.

- Det var en kjempeopplevelse. Jeg hadde grugledet meg noe enormt. Jeg har jo alltid vært redd for sånne ting. Det gav absolutt en mestringsfølelse. Man må jo bare kaste seg ut i det, sier Mundal.

Gruppa tror de kan ha mye å bidra med i samarbeidsprosjektet.

- Vi kommer inn fra sidelinja, og har et mer åpent syn på konkrete utfordringer. Vi har teoriene fra studiet i bakhodet når vi jobber med prosjektet. Det gjør nok både at det konkrete resultatet av prosjektet blir bedre,  samtidig som arbeidet med pensum virker mye mer relevant og sitter bedre, sier Mundal.


Vel tilbake på Høgskulen i Volda ser studentene på bilder fra turen, og diskuterer hvordan de synes OceanFjord best kan kommunisere om snorkleopplevelsen. Foto: Susann Sivertsen.

Friskere tilnærming
Jens Standal Groven, høgskulelektor ved PR-utdanningen, har FoU-ansvar for OceanFjord-prosjektet. 

Han mener studentene kan gi både FoU-miljø og bedrifter verdifulle innspill. - Studenter har en friskere tilnærming, en uavhengig måte å se på ting. De tenker mye friere. 

Han mener samarbeidsprosjekter som dette er en god sjanse til å involvere studenter i næringslivsprosjekter. - Gjennom VRI skapes en møteplass med bedrifter, en møteplass vi ikke hadde hatt ellers, sier Groven.

Benjamin Ulstein synes det interessant å få vite hva som skjer ute i næringslivet.
- Å kunne jobbe opp mot lokalt næringsliv er svært positivt, mener Ulstein.

- Uansett hvor du studerer, mener jeg det er viktig å forstå sammenhengene i regionen – hvordan det egentlig fungerer, sier Mundal. – Det hadde vært litt ufordelaktig å studere ved Høgskulen i Volda i tre år uten å ha kjennskap til næringslivet i Møre og Romsdal, synes hun.

Groven mener det er viktig for studentene å være i møter og bli tryggere i rollen sin – rett og slett få øvd litt før det braker løs. 

- Ved å få jobbe opp mot OceanFjord og Møreforskning får vi relevant erfaring og knagger vi senere kan bygge videre på, sier Mundal.

- I dette bedriftsprosjektet får vi utfordringer samtidig som det blir tatt høyde for at vi er studenter, legger Ulstein til. 

- Og snorklingen var konge.

Tekst: Hedvig Tønnesen