«Kompetanse for framtida»

Fikk godkjent ny mediemasterutdanning

Publisert: 13.02.2017 15:30 av Per Straume

Mandag kom beskjeden som gjør at Høgskulen i Volda fra høsten 2017 starter opp en ny masterutdanning i mediefag som er unik i Norge.

mmaster_620.jpg

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) sendte mandag ettermiddag vedtaket der søknaden for Master in Media Practices er godkjent.

Behov i bransjen

Mastergraden skal gi avansert kunnskap om mediebransjen og spesialisert innsikt i et avgrenset område av feltet, som for eksempel journalistikk, kommunikasjon, animasjon, produksjon eller design. Den skaper et felles læringsmiljø for mediestudenter der ulike fagområder møtes gjennom felles emner som er aktuelle for alle typer yrkesutøvere.

– Vi mener dette er den rette tida å komme med en slik mastergrad på. Mediebransjen er i store omveltninger og derfor er det behov for den, sier en godt fornøyd dekan ved Avdeling for mediefag, Audhild Gregoriusdotter Rotevatn.

Nykommeren, som tar imot sine første studenter ved semesterstart høsten 2017, er tenkt å være praktisk rettet, men det er også mulig å lage en teoretisk masteroppgave. Man kan velge å lage en praktisk medieproduksjon med en mindre skriftlig besvarelse eller en vitenskapelig masteroppgave.

En «bred» mastergrad

Studentene får selv skreddersy sin mastergrad med fag alt etter hvilken bakgrunn de har. Opptakskravet er en bachelorgrad i medie- og kommunikasjonsfag.

Audhild Gregroisdotter Rotevatn

– Journaliststudenter kan for eksempel lage en radiodokumentar eller webdokumentar, mens studenter med en annen bakgrunn kan spesialisere seg og lage en dukkefilm eller mediedesign, sier Gregoriusdotter Rotevatn.

Hun vet ikke om noen andre i Norge som har en liknende mastergrad, og som er så «bred».

– Det er det som gjør den så spesiell. Vi har tidligere hatt en mastergrad i dokumentar og journalistikk, men den var veldig «smal». Derfor er det gledelig at vi nå også kan tilby en masterutdanning til våre bachelorstudenter i Animasjon, PR, kommunikasjon og media og Media, IKT og design, synes Gregoriusdotter Rotevatn.

Praktisk og på engelsk

Ifølge henne er det helt klart den praktiskutøvende delen som gjør mastergraden spesiell.

– Det er de praktiske sidene som vil skille den fra andre mediemastere i landet. Det er også den praktiske medieutdanninga Høgskulen i Volda er kjent for, og det ønsker vi å bygge videre på.

Master in Media Practices er den første engelskspråklige mastergraden ved Høgskulen i Volda noensinne. Det gjør at en håper at internasjonale studenter vil finne utdanningen interessant. Selv om den er engelskspråklig, vil det også være mulig å ta graden på norsk.

På pinebenken

Høgskolen og spesielt Avdeling for mediefag har venta lenge på svaret om godkjent eller ikke godkjent fra NOKUT. Derfor lover Gregoriusdotter Rotevatn en fest mandag for de som har vært involvert i søknaden om den nye mastergraden.

– Jeg er utrolig lettet og glad. Det har rent inn med gratulasjonsmeldinger. Gruppa som har jobba med utviklinga og søknadsskrivinga til denne mastergraden har arbeidet utrolig godt og vi har følt oss trygge på at vi har gjort så godt vi kunne. Men jeg har vært veldig spent og det har tatt lang tid før vi fikk svaret fra NOKUT. Jeg har sjekket e-posten min både sent og tidlig en god stund for å se om svaret lå der. Derfor er dette en gledens dag, og vi har mange flinke fagfolk som er veldig klar til å jobbe videre med dette, sier en smørblid dekan, som kom rett fra møte med Statsbygg om et nytt mediebygg ved Høgskulen i Volda. Ender den prosessen like godt, kan de fremtidige masterstudentene få et praktbygg for medieproduksjon å utfolde seg i.