«Kompetanse for framtida»

Internasjonal inspirasjon på HVO

Publisert: 08.02.2017 16:50 av Per Straume

Anne Nordengen reiste selv på utveksling forrige semester og er et eksempel på hvorfor Høgskulen i Volda er gode på internasjonalisering. Under Internasjonal dag inspirerte hun og universiteter fra over 20 land studenter og ansatte til å dra utenlands.

idag3_620.jpg

Flotte musikalske innslag, et fargerikt messeområde, internasjonale matretter som vekket smaksløkene, et stort antall smilende deltagere fra mange nasjoner og et reisepirrende foredrag av en mann som har vært i alle verdens land – Internasjonal dag ved Høgskulen i Volda hadde mye å by på.

– Vi har veldig flinke studenter som har gjort en god jobb med å lage stands – både de norske og internasjonale. Når vi i tillegg har hatt over 20 internasjonale gjester fra partneruniversitet, har det skapt et godt utstillingsvindu for det vi har å tilby av utveksling, sier leder for Internasjonalt kontor ved Høgskulen i Volda, Arne Humberset.

Vil bli enda bedre

Mange av de internasjonale gjestene ga uttrykk for at de var imponert over den store aktiviteten HVO har med utveksling, og hvordan høgskolen får så mange til Volda på Internasjonal dag. Det er noe flere av de tilreisende ikke er vant med fra sine universitet – som gjerne er større enn HVO.

idag4_620.jpg
Den indiske standen med et kreativt uttrykk hadde mange besøkende innom under Internasjonal dag.

Senter for internasjonalisering av utdanning (SiU) gjennomførte en undersøkelse der de så på hvor mange av studentene som fullførte en grad ved norske universitet og høgskoler våren 2015 som hadde vært på utveksling. Der havnet HVO på en femteplass av alle universitet og høgskoler i landet, på bakgrunn av at 23 prosent av studentene med fullført grad hadde vært på utveksling.

– Vi er veldig fornøyd med å figurere høyt på ei slik liste. Vi har mye aktivitet, men det er ingen som måler kvalitet. Vi kan alltid bli bedre på kvalitet og få til gode partnerskapsavtaler med universitet i utlandet, mener Humberset.

idag5_620.jpg
Arne Humberset (t.h.) sammen med foredragsholder Gunnar Garfors.

Det er et arbeid som er godt i gang og som de vil fortsette med på Internasjonalt kontor ved HVO. I dag har høgskolen partnerskapsavtaler med universitet i 41 land i verden.

et pluss for å få jobb

Anne Nordengen sto på stand og fortalte om Zanzibar i Tanzania – det idylliske stedet hvor hun var på utveksling i tre måneder i høstsemesteret 2016. Mange forbinder stedet med ferie, asurblått hav og innbydende strender – for Nordengen ble det så mye mer. Hun går tredjeåret på sosionomutdanningen og hadde praksisperioden sin på østkysten av Afrika. Der arbeidet hun på en institusjon for rusavhengige menn.

– Jeg tror det er viktig å ha opplevd hvordan det er å komme inn i en ny kultur og forholde seg til nye «spilleregler». Nå har jeg sett hvordan det er å være helt ny og ikke kunne kommunisere på deres språk. De fleste kunne heller ikke engelsk, så det ble mye kroppsspråk. Dette tror jeg kan bli viktig i en framtidig jobb. Ikke bare om jeg skal jobbe med folk med innvandrerbakgrunn, men også i møte med for eksempel mennesker med funksjonshemninger som ikke kan gjøre seg så godt forstått, sier den fremtidige sosionomen.

idag1_620.jpg
Sosionomstudent Anne Nordengen var i Tanzanina på praksisopphold i tre måneder i høstsemesteret 2016.

Der nede hadde hun fire arbeidsdager i uka som gikk med til aktivisering av de rusavhengige, gruppeterapitimer, en til en-samtaler og planlegging. Resten av uka ble fylt av en studiedag og to fridager. Utveksling er noe Nordengen mener alle burde dra på.

– Det er det absolutt. Jeg ble kjent med meg selv på en helt ny måte og ble vanvittig selvstendig. Samarbeidet høgskolen har i Tanzania ble opprettet for et år siden og derfor kan opplegget med veiledere der nede fortsatt bli bedre. Men jeg fikk allikevel med meg mye kunnskap som jeg håper potensielle framtidige arbeidsgivere ser på som et pluss, forteller Nordengen.

Ut av bobla

Å dra utenlands kan virkelig Gunnar Garfors også anbefale. Han er kjent som nordmannen som har vært i alle verdens land – 198 i tallet. Onsdag fortalte 41-åringen fra Naustdal i Sogn og Fjordane underholdende historier fra flere av sine turer til eksotiske reisemål. Et av de siste landene han har besøkt er øynasjonen Nauru som årlig kun har besøk av 160 turister. Halve statsbudsjettet deres går med til å drifte et fly som har avgang en gang i uka. Garfors kunne fortelle at han løp rundt hele landet (øya) – like imponerende var det ikke da han avslørte at distansen var 19 kilometer.

Selv studerte Garfors i både England og Taiwan. Noe han ikke ville vært foruten.

– Man lærer mye om seg selv, så det er noe å anbefale. Her hjemme kan vi ofte leve i en boble, som vi kan ha godt av å se på utenfra.

Globalt samarbeid

idag2_620.jpg

Prorektor ved HVO, Jens Standal Groven, kom også med gode argument for å ta et eller flere semester i utlandet i sin åpningstale under Internasjonal dag:

– Hvorfor ønsker vi at dere drar på utveksling og får arbeidserfaring i utlandet? Jo, vår regjering har faktisk nylig uttalt at internasjonalt samarbeid forhåndsdefinerer den globale utviklingen av kunnskap og er en sikkerhetsmekanisme for å sikre kvalitet i høyere utdanning i Norge. Enda viktigere: Internasjonalt samarbeid og internasjonale perspektiver må skje for at vi skal håndtere de mange globale utfordringene som møter oss i dag. Det burde være mer opplagt enn noen gang når vi ser på verden rundt oss i dag.